Danilo Türk meni, da lahko vprašanja povojnih pobojev umaknemo iz politike. Foto: BoBo
Danilo Türk meni, da lahko vprašanja povojnih pobojev umaknemo iz politike. Foto: BoBo
Türk v Odmevih o ponovni kandidaturi

"Zdaj gre za to, da se z zakonom ta norma mednarodne pogodbe izvede na način, ki bo učinkovit, ki bo zagotovil uresničevanje. To je pravni vidik. Tudi mednarodna pravna praksa kaže, da od vnašanja tega pravila v ustavo ni odvisno prav veliko," je poudaril Türk v Odmevih v pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek.
Napačno je od tega pričakovati čarobne učinke, treba je zagotoviti praktično izvajanje, kjer pa je treba iskati skupni jezik, pri čemer je strankam svetoval, naj zahtev ne postavljajo previsoko in najdejo skupni imenovalec. Meni, da pri izvedbi stranke lahko dosežejo dogovor.
Ertla odlikoval zaradi konkretne akcije
Sicer pa Türk pričakuje izid, ki bi mu lahko prinesel zmago že v prvem krogu. Na vprašanje, ali bi še enkrat odlikoval Tomaža Ertla, nekdanjega vodjo SDV-ja, je odgovoril, da se srebrni red podeli za posebne zasluge. Tu je izpostavil, da je Ertl vodil akcijo Sever, ki je leta 1989 Slovenijo obranila pred Miloševićevimi jurišniki in pomembno pripomogla k slovenski samostojnosti.
Dodal je, da je Ertla predlagala veteranska organizacija Sever, a meni, da je z odlikovanjem storil prav in bi odločitev ponovil. Izpostavil pa je, da je Ertl kakšno leto pred tem postal častni občan Jesenic, tudi s podporo strank, ki jih je odlikovanje razburilo.
Na voditeljičino vprašanje, ali nobena druga dejanja v odločitvi niso pretehtala, je odgovoril, da je bilo odlikovanje dano za konkretno akcijo, druga dejanja pa dejanja, za katero je bilo odlikovanje podeljeno, ne morejo pretehtati.
V pogovoru sta se dotaknila tudi dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov, ki ga je razglasila nova vlada in za ta dan določila 23. avgust. Razglasitev takšnega dne je za predsednika republike razumljiva, saj je Evropski parlament v povezavi s tem izdal resolucijo z določenimi priporočili. Pri tem je dodal, da to ni praznik, ampak dan spomina na žrtve. Türk meni, da bi bilo treba žrtvam izplačati odškodnine in da se naredi vse potrebno za restitucije.
O Hudi Jami se je pripravljen pogovarjati
Na temo Hude Jame je povedal, da je 1. novembra skupaj s predsednikoma vlade in DZ-ja pred vhodom položil venec, s čimer so po njegovih besedah opravili simbolno dejanje pietetnega odnosa do mrtvih.
Dodal je, da so govorili tudi o dejavnostih, povezanih z jamo in njenim raziskovanjem, a da obstajajo finančne in tehnične težave, o tem pa se je pripravljen pogovarjati tudi z zdajšnjo vlado, ki doslej te pobude še ni dala.
Voditeljico je zanimalo tudi, zakaj se mu je 8. marca 2009 zdelo, da je dan žena pomembnejša tema od žrtev v Hudi Jami. Türk je na to odgovoril, da je njegovo mnenju tudi danes, da je na ta dan enakopravnost žensk edina tema in da se lahko "o drugih stvareh pogovarjamo tudi ob drugih dneh". Ob tem je izpostavil, da je takrat že povedal, da bi bilo dobro, da se s takimi dogodki ne bi nabirale politične točke. Verjame pa, da bomo nekoč takšna vprašanja ločili od politike.


Türk v Odmevih o ponovni kandidaturi