Šušteršič na sestanku s Türkom nadomešča Janšo. Foto: BoBo
Šušteršič na sestanku s Türkom nadomešča Janšo. Foto: BoBo
Türk bi se moral z Janšo sestati že drugič v nekaj več kot enem tednu. Foto: BoBo
K Türku namesto Janše prišel Šušteršič

Türk sicer obžaluje dejstvo, da se Janša sestanka ni udeležil, saj "bi s svojo navzočnostjo izkazal politično voljo za iskanje dogovora". Predsednik republike je kot pozitivna ocenil tudi sporočila četrtkovih pogovorov, v katerih so sodelovali predsednik DZ-ja Gregor Virant, prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter predstavnika Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaž Kumer in Sonja Kos. "Vsi so pokazali pripravljenost in voljo za iskanje kompromisa o obeh zakonih," so v današnjem sporočilu zapisali v uradu.
Dogovorili so se, da se pri Virantu začnejo pogovori predstavnikov ministrstva za finance in PS-ja. Türk priporoča tudi nadaljnje pogovore med sindikatom KNG-ja in finančnim ministrstvom, ne glede na potek postopkov v povezavi s predlaganim referendumom. Türk bo v dogovoru z Virantom ocenil, kdaj bodo potrebni njegovi dodatni koraki in kakšni bodo, so še zapisali.
Še se bodo poskušali dogovoriti
V ponedeljek popoldne pa se bosta o možnosti umika referenduma o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je vložil PS, v državnem zboru pogovarjala tudi Šušteršič in poslanka PS-ja Alenka Bratušek. V PS-ju so omenjeno srečanje postavili kot pogoj za razmislek o umiku referenduma.
Po odhodu s sestanka s Türkom je Janković namreč dejal, da je umik referendumske pobude o zakonu o Slovenskem državnem holdingu mogoč pod pogojem, da bo na pobudo vladne strani sestanek med Šušteršičem in Bratuškovo, pozneje pa tudi s premierjem.
Če ne bodo sklenili dogovora med finančnim ministrstvom in sindikatom KNG-ja o umiku referendumske pobude, bo lahko začel sindikat v ponedeljek zbirati potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o slabi banki. Pobudo za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu je medtem vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz Pozitivne Slovenije.

K Türku namesto Janše prišel Šušteršič