Interna preiskava v povezavi z manjkajočimi podpisi je pokazala, da na MNZ-ju ni bilo napake. Foto: BoBo
Interna preiskava v povezavi z manjkajočimi podpisi je pokazala, da na MNZ-ju ni bilo napake. Foto: BoBo
DZ bo znova poslal MNZ-ju podpise za referendum o slabi banki. Foto: MMC RTV SLO
Janko Veber
Veber zahteva Gorenakov odstop. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zoran Janković
Če Virant ne bo odstopil sam, bodo zahtevali sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bodo razpravljali o delovanju DZ-ja in njegovega predsednika, je pojasnil predsednik PS-ja Zoran Janković.
dz mnz
Med stavbama na sliki se je izgubilo nekaj manj kot 400 podpisov pobudnikov referenduma. Foto: MMC RTV SLO

Notranje ministrstvo bo predvidoma danes popoldne predstavilo izsledke nadzora nad delom direktorata za upravne notranje zadeve, kjer so opravili štetje in pregled glasov podpore za vložitev zahteve za referendum.

Bo Gorenak moral oditi?

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je predstavil ugotovitve nadzorne skupine MNZ-ja glede domnevno izgubljenih podpisov za referendumsko pobudo glede zakona o t. i. slabi banki.

Nadzorna skupina, ki jo je vodil Mile Nunič z direktorata za policijo in druge varnostne naloge, je namreč ugotovila, da uslužbenci direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, ki je pristojen za preštevanje in ugotavljanje pravilnosti podpisov pobudnikov, niso storili nobene napake.

Premier Janez Janša za zdaj še ne bo ukrepal, saj pravi, da bo počakal, da se ugotovi, ali se je ravnalo v skladu s predpisi. "Verjetno obstaja zapisnik, s katerim so uslužbenci DZ-ja sprejeli določeno število podpisov. Glede na pravila, ki veljajo v DZ-ju, bi morali v zapisnik vpisati, koliko podpisov je bilo vloženih, in po tej sledi je treba iti naprej. Če te številke ni, pa vedno obstaja možnost, da kdo kaj odzvame ali doda."

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (SLS) pa je dejal: "Če so podpisi dejansko zmanjkali, je to nedopustno, da ne bom rekel kriminal."


MNZ prejel le 2.733 podpisov, in ne 3.127
Nadzorna skupina je ugotovila, da je MNZ prejel in v DZ vrnil 2.733 podpisov, pri čemer jih je bilo 2.346 ustreznih, 387 pa neustreznih. Tako še vedno ostaja nepojasnjeno, kje so se izgubile fotokopije nekaj manj kot 400 podpisov oziroma 36 listov s podpisi.

Pobudniki referenduma o slabi banki so namreč v DZ oddali 3.127 podpisov, kar je v internem nadzoru ugotovil tudi DZ, ki ima shranjene izvirnike podpisov. Nadzor v DZ-ju pa je tudi pokazal, da je DZ MNZ-ju poslal 36 listov s podpisi več, kot jih je prejel nazaj.

Gorenak že napisal odstopno izjavo
"Presenečen sem bil, da je bila krivda pripisana meni," je na tiskovni konferenci povedal minister Vinko Gorenak. Pojasnil je še, da je pomembno, da so zadeve pregledali tudi informatiki, ki so ugotovili, da ni bilo nobenih napak pri preverjanju pristnosti podpisov.

S tem je oprano ime vseh zaposlenih, ki so bili vidno prizadeti, je povedal Gorenak. Pri tem je opozoril na to, da niti strani s podpisi niti podpisi sami niso bili številčno evidentirani v DZ-ju. Gorenak je tudi dejal, da je že napisal odstopno izjavo, če bi se morda izkazalo, da je za izgubo podpisov kriv MNZ.

Drugačna zgodba v DZ-ju
"Interna preiskava v DZ-ju je pokazala - in jaz ljudem verjamem -, da smo poslali celoten paket, tudi 36 listov, pri katerih je nastala razlika," je v izjavi za medije v Ljubljani povedala generalna sekretarka DZ-ja Mojca Prelesnik. Dodala je, da pa ne morejo z gotovostjo reči, da jih je res prišlo toliko, tako kot ministrstvo ne more dokazati nasprotnega.

Hranijo izvirnike podpisov
DZ ima nekaj varovalk, med katerimi je po njenih besedah najpomembnejša ta, da hranijo vse izvirnike podpisov in da so ti ves čas pod nadzorom. Po njenih besedah ima pobudnik, sindikat, identično število izvodov podpisov kot DZ.

"Če je prišlo do administrativne napake, sem prepričana, da je do nje prišlo v fazi distribucije fotokopij," je dejala Prelesnikova, a dodala, da ne želi na nikogar kazati s prstom. Pojasnila je, da se podpisi ministrstvu vedno posredujejo v pošiljki oz. v eni ovojnici. Kurirju so na ministrstvu potrdili prevzem, nihče pa ni odpiral ovojnice in tudi nihče ni štel podpisov, je dejala.

Kršitve zoper volilno pravico
DZ je po njenih besedah z interno preiskavo svoje možnosti izčrpal. Zato so vložili ovadbe zoper neznanega storilca, ki se med drugim nanašajo na kršitve zoper volilno pravico.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) je ob zavrnitvi pobude za začetek postopkov za referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank opozoril na razliko v številu podpisov.
Sindikat je oddal 3.127 podpisov, ministrstvo za notranje zadeve pa je DZ obvestilo, da je preverjalo le 2.733 podpisov, od katerih je veljavnih okoli 2.350. Interni nadzor v DZ-ju je pokazal, da je DZ ministrstvu poslal 36 listov s podpisi več, kot jih je prejel nazaj.

Opozicija: Zaradi »organizirane prevare« mora Gorenak oditi
Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber pa meni, da je minister za notranje zadeve objektivno odgovoren za "izginotje" dela podpisov. Zato poziva ministra, naj odstopi sam ali pa naj ga premier razreši, so danes sporočili iz poslanske skupine SD-ja.

"V tem trenutku je popolnoma jasno, da je bila grobo kršena ustavna pravica ljudi do neposrednega odločanja o javnih zadevah. Glede na državotvorno vlogo, ki jo nosi ministrstvo za notranje zadeve, je zato še toliko pomembneje, da minister to odgovornost prevzame in odstopi," je zapisal Veber.

Tudi svet Pozitivne Slovenije je sprejel sklep, s katerim premierja poziva, da v treh dneh razreši Gorenaka. Če se to ne bo zgodilo, bodo v stranki razmislili bodisi o interpelaciji Gorenaka bodisi celotne vlade. Zahtevajo tudi odstop predsednika DZ-ja Gregorja Viranta. Ta se je na njihovo zahtevo že odzval rekoč, da ne vidi razlogov za odstop, saj ni nobenega dokaza, da bi pri postopku s podpisi prišlo do napake v DZ-ju.

Če Virant ne bo odstopil sam, bodo zahtevali sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bodo razpravljali o delovanju DZ-ja in njegovega predsednika, je pojasnil predsednik PS-ja Zoran Janković. V stranki namreč menijo, da se je pri preverjanju podpisov za podporo referendumu o zakonu o sanaciji bančnega sistema in zakonu o državnem holdingu zgodila "organizirana prevara".

DZ znova posreduje podpise MNZ-ju
DZ bo po napovedih predsednika DZ-ja Gregorja Viranta ministrstvu še enkrat posredoval podpise. Virant je izrazil pričakovanje, da bo tokrat podpisov dovolj. Ko bo to informacijo dobil, bo določil 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Temu se želijo na ministrstvu za finance izogniti, zato so se s sindikatom že dogovorili, da bodo nadaljevali pogajanja glede zakona.

Hkrati je na notranjem ministrstvu stekel nadzor nad delom direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, kjer so prešteli in preverili podpise.

Zakaj podpisi niso oštevilčeni?

Po obstoječi praksi DZ sprejme podpise pobudnikov referenduma, nato pa izvirnike s podpisi le shrani in ne preveri, ali jih je res toliko, kot pravijo pobudniki. Nato pa fotokopije pa pošlje v preverbo MNZ-ju. "Tudi MNZ v končni fazi ni preveril, koliko podpisov je dobil iz DZ-ja," je za MMC povedala generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelestnik. "Uredba o upravnem poslovanju od nas tega ne zahteva. Določa le, da se v desni zgornji kot prvega lista da oznako "prejeto"," pravi Prelestnikova in dodaja, da gre za neki enoten seznam, sestavljen iz več listov, ki jih ne oštevilčijo. Ta seznam je shranjen v DZ za vedno in ni dostopen vsem drugim. Takšna praksa je enaka že 15 let in deluje na podlagi zaupanj znotraj organov. Mi v eno stran pošljemo neoštevilčene liste, druga stran pa tudi zaprt paket in tudi ne pošlje nam podatkov, koliko listov so prejeli, še pravi generalna sekretarka DZ-ja.

G. C., A. Č.

Notranje ministrstvo bo predvidoma danes popoldne predstavilo izsledke nadzora nad delom direktorata za upravne notranje zadeve, kjer so opravili štetje in pregled glasov podpore za vložitev zahteve za referendum.

Bo Gorenak moral oditi?