Mineva 70. obletnica ustanovitve Notranjskega odreda partizanske vojske. Foto: BoBo
Mineva 70. obletnica ustanovitve Notranjskega odreda partizanske vojske. Foto: BoBo

Slovesnost sta pripravila občina Loška dolina in Združenje borcev Cerknica, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Predsednik je poudaril, da so se partizani in civilni prebivalci Notranjske, ki so umrli med drugo svetovno vojno, borili za domovino in boljši svet.

"Danes se nam za te cilje ni treba boriti z orožjem. Toda prizadevanja za boljši svet ostajajo. Tudi danes potrebujemo modrost, pogum in odločnost," je izjavil.

V času roške ofenzive so bile po njegovih besedah ustanovljene prve partizanske brigade na Slovenskem. Narodnoosvobodilni boj se je kljub bolečim udarcem roške ofenzive okrepil. "Prav v tem je bila odločilno izražena narodova volja po preživetju in prav v tem je bilo seme njegove končne zmage, tiste zmage, ki je slovenski narod za vselej uvrstila med ponosne in enakopravne narode Evrope in sveta," je poudaril predsednik.

Ugotavljal je tudi, da rane, povzročene med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, še niso zaceljene ter da se včasih zdi, da se danes namerno ustvarjajo nove, z novimi delitvami in novimi obtoževanji. Vendar, kot je poudaril, je čas, da se preneha z retoriko obtoževanj in povzročanjem novih ran, ter pozval k strpnosti.

Roška ofenziva italijanske vojske
Notranjski odred je bil kot prvi odred narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije ustanovljen 24. aprila 1942. Med roško ofenzivo, ki je trajala od 13. julija do 3. novembra 1942, so se italijanski okupatorji znesli nad civilnim prebivalstvom. Požigali so vasi in streljali talce. V taborišča na Rabu, v Gonarsu in drugod so odpeljali cele družine. Razvneli so se tudi spopadi med partizani in vaškimi stražami.

Obiskovalci tudi iz sosednjih držav
Precej obiskovalcev je na slovesnost prišlo tudi iz sosednje Hrvaške, saj so v Notranjskem odredu sodelovali tudi borci iz Gorskega kotarja, v pripravah današnje prireditve pa je sodelovala organizacija zveze borcev mesta Čabar. Slovesnost je zaokrožil kulturni program, v katerem so med drugim nastopili otroci okoliških osnovnih šol in dijaki srednje šole iz Čabarja, pa tudi več pevskih zborov ter pihalni orkester Kovinoplastika Lož.