V šolske klopi bo prvič sedlo 18.300 prvošolčkov. Foto: BoBo
V šolske klopi bo prvič sedlo 18.300 prvošolčkov. Foto: BoBo
Šolarji
Pred vnovičnim začetkom šole

Število prvošolcev narašča od leta 2008, letos jih bo 18.300, kar je več kot v preteklih osmih letih. Ker je letos v prometnih nesrečah umrlo že osem otrok, pristojni v teh dneh posebno pozornost namenjajo skrbi za prometno varnost, za katero so posebej poskrbeli tudi na nekaterih osnovnih šolah. Organizirano spremstvo otrok v šolo vse leto imajo v Sloveniji le tri šole, je poročal TV Dnevnik, sicer pa so prvošolce k pouku dolžni pospremiti starši. A to posebej v tistih šolah, kjer ceste potekajo blizu njih, ni dovolj.

Pri zagotavljanju varnosti predvsem prvošolcev bo v prvih dneh septembra pomagala policija. Ivan Kapun z Generalne policijske uprave je za TV Dnevnik pojasnil, da bodo policisti z večjo navzočnostjo v bližini šol in na poteh v šole nadgradili skrb staršev za varnost otrok. Dodal je, da čeprav akcija "Začetek šolskega leta" traja le do 10. septembra – v tem času policija udeležence v cestnem prometu predvsem opozarja, da so otroci zopet na cesti –, "skozi celo leto potekajo številne aktivnosti, predvsem skupaj s šolami in lokalno skupnostjo, ki so usmerjene v nadzor in izvajanje raznih kolesarskih izpitov ter izobraževanje otrok".

Starši najbolj vedo, kdaj gre otrok lahko sam na cesto
Eno izmed vprašanj, ki si ga postavljajo starši najmlajših osnovnošolcev, je, kdaj jih pustiti same na cesto. "Zakon določa, kdaj pustiti otroka samega v prometu. To je, ko začne drugi razred oziroma konča prvega, vendar so starši tisti, ki poznajo svojega otroka, ki vedo, kakšno je njegovo znanje o prometu, in oni lahko z veliko odgovornostjo rečejo, kdaj je otrok sposoben za samostojno udeležbo v prometu," odgovarja Kapun.

Šolarjev sta se pred prvim šolskim dnem spomnila tudi predsednik države Danilo Türk in minister za šolstvo Igor Lukšič.

"Šola je zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo"
"Šola ima skupaj z vami, učitelji in starši, pomembno nalogo in odgovornost. Prinaša vam znanje in sposobnosti, s pomočjo katerih boste v življenju dosegli varnost in srečo. Tudi sami boste gotovo spoznali, da je šola zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo. Drage učenke in učenci, spoštovane učiteljice in učitelji, dragi starši in stari starši, vsem vam želim, da bi bil tako prvi šolski dan kot tudi vsi naslednji šolski dnevi lepi, veseli in da bi se vam izpolnile vse želje in vsa pričakovanja. Srečno," je pred prvim šolskim dnem zaželel Türk.

Lukšič je učencem, dijakom, učiteljem in staršem v poslanici zaželel uspešno novo šolsko leto. "Želim vam prijateljske odnose, da bi se v šoli dobro počutili, predvsem pa, da se veliko naučite," je zaželel učencem in dijakom. Njihovim staršem, brez katerih šola ne bi bila tako dobra, kot je, pa je položil na srce: "Želim si, da podpirate šole, učitelje, predvsem pa svoje učence in dijake, svoje otroke, da bodo v šoli čim bolj uspešni."

Pred vnovičnim začetkom šole