letos bo v šolske klopi prvič sedlo malo več kot 18.000 prvošolcev. Foto: BoBo
letos bo v šolske klopi prvič sedlo malo več kot 18.000 prvošolcev. Foto: BoBo

V šolskem letu 2011/2012 je v prvi razred vpisanih nekaj več kot 18.000 otrok, skupno pa bo v novem šolskem letu osnovno šolo obiskovalo malo manj kot 160.000 učencev.

Šolarji
Začetek šolskega leta je izredno pomemben dogodek tako za otroke kot za starše - večina se ga veseli, za nekatere pa predstavlja velik stres. Foto: BoBo

Več kot 60 odstotkom mladostnikov je šola všeč, in sicer dekletom bolj kot fantom. Dobre tri četrtine (75 odstotkov) šolarjev se označujejo za uspešne v šoli (tudi pri tem so dekleta in mlajši mladostniki "v prednosti"), kaže raziskava HBSC, ki jo je izvedel Inštitut za varovanje zdravje in poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Sami se označujejo za uspešne, a zadovoljni vseeno niso
Zanimivo je, da se je leta 2010 v primerjavi z letoma 2002 in 2006 več mladostnikov označilo za uspešne v šoli, manj pa jih je zadovoljnih s šolo. Vesna Pucelj z IVZ-ja ugotavlja, da obremenjenost s šolo s starostjo narašča, kar je verjetno posledica vedno večjih zahtev v višjih razredih, predvsem pa v srednji šoli. "Uspešnejši mladostniki poročajo o večjem zadovoljstvu s šolo, medtem ko tisti s slabšim uspehom šolo doživljajo kot bolj obremenjujočo," je še opozorila Pucljeva.

Predsednik republike Danilo Türk je pred 1. septembrom učenkam in učencem ter učiteljem, staršem in starim staršem zaželel, da bi bili tako prvi šolski dan kot tudi vsi naslednji šolski dnevi lepi, veseli ter da bi se jim izpolnili vse želje in vsa pričakovanja. "Šola ima skupaj z vami, učitelji in starši, pomembno nalogo in odgovornost. Prinaša vam znanje in sposobnosti, s pomočjo katerih boste v življenju dosegli varnost in srečo. Tudi sami boste gotovo spoznali, da je šola zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo," je še dejal Türk.

Raziskava je tudi pokazala, da so šolarji in dijaki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem manj zadovoljni s šolo in se tudi označujejo za manj uspešne. Predvsem to velja za srednješolsko populacijo, še posebej v srednjih poklicnih in strokovnih šolah, kjer je delež dijakov, ki prihajajo iz manj spodbudnega okolja, večji kot v drugih srednjih šolah. Zato bi bilo treba v prihodnosti razvijati raznovrstne dejavnosti oziroma programe za šolarje in dijake, ki bi zajemali tako omenjeno populacijo kot celotno populacijo.

Tudi minister za šolstvo Igor Lukšič je učencem, dijakom, učiteljem in staršem v poslanici zaželel uspešno novo šolsko leto. "Želim vam prijateljske odnose, da bi se v šoli dobro počutili, predvsem pa, da se veliko naučite," je zaželel učencem in dijakom. Njihovim staršem, brez katerih šola ne bi bila tako dobra, kot je, pa je položil na srce: "Želim si, da podpirate šole, učitelje, predvsem pa svoje učence in dijake, svoje otroke, da bodo v šoli čim bolj uspešni."

Starševska vloga je zahtevna vloga
Poleg šolskega okolja pa na učne rezultate učencev pomembno vpliva tudi domače okolje, opozarja Mojca Bevc z IVZ-ja in dodaja, da imajo starši zelo zahtevno nalogo pri vzgoji otrok, saj morajo na eni strani ohranjati odnos zaupanja, sprejemanja, podpore, pomoči, obenem pa postavljati jasne zahteve in vztrajati pri odgovornem ravnanju svojih otrok.

"Prav ravnotežje med razumevanjem in zahtevami otrokom kaže pot in okvire, znotraj katerih se lahko varno razvijajo v skladu s svojimi zmožnostmi in potrebami," je še prepričana Bevčeva.

Vedno več jih težko komunicira s starši
Mladi večinoma nimajo težav pri komuniciranju s starši - malo več se jih sicer zaupa mami (takih je 86,6 odstotka) kot očetu (73,6 odstotka). A kljub vsemu se je odstotek mladih, ki ne morejo komunicirati oz. težko komunicirajo s starši, v primerjavi z letoma 2002 in 2006 zvišal, je še pokazala raziskava HBSC, ki jo financira ministrstvo za zdravje.

V šolskem letu 2011/2012 je v prvi razred vpisanih nekaj več kot 18.000 otrok, skupno pa bo v novem šolskem letu osnovno šolo obiskovalo malo manj kot 160.000 učencev.