Predsednik Türk dovoli javno objavo dokumentov s svojim imenom. Foto: EPA
Predsednik Türk dovoli javno objavo dokumentov s svojim imenom. Foto: EPA
Reševanje mariborske nadškofije

Türk je soglasje podal v pismu, ki ga je naslovil na premierja Boruta Pahorja in direktorja arhiva Dragana Matića. Obenem je izrecno prepovedal, da bi se pri omejevanju dostopa do arhivskega gradiva kot razlog navajalo varstvo njegovega položaja ali funkcije. Soglasje, tako Türk, velja tudi ob morebitnih spremembah zakona o varstvu arhivskega in dokumentarnega gradiva.

Predsednik je v pismu zapisal še, da se je v zadnjem času pojavilo nekaj objav dokumentov, "ki jih spremljajo neresnične in manipulativne razlage, povezane z mojim preteklim delom". Namen teh manipulacij je po mnenju predsednika dosegati politične učinke, tako početje pa priča o nizki ravni politične kulture pri nas.

O REFERENDUMU USTAVNO SODIŠČE?
V koaliciji medtem razmišljajo, da bi zahtevo za referendum o noveli zakona o arhivskem gradivu posredovali v presojo ustavnemu sodišču. Kot je znano, referendum zahtevata SDS in SNS, poleg njiju pa še poslanca Andrej Magajna in Roberto Batelli. O zahtevi za referendum bodo poslanci odločali na izredni seji konec tedna.

Türk: Dostopnost bo naredila konec manipulacijam
"Sam pa verjamem, da je najučinkovitejše sredstvo proti sedanjim manipulacijam z arhivskimi gradivi prav njihova dostopnost, ki naj omogoči vpogled v vse dokumente, v katerih se pojavlja moje ime," je navedel in dodal, da mora biti vsak tak dokument v celoti na voljo javnosti.

"Le z odprtostjo, celovito informacijo in pošteno razlago arhivskih dokumentov se bomo lahko v prihodnje izognili manipulacijam in poskusom diskreditacije, izboljšali politično kulturo ter okrepili našo demokratično ureditev," še piše predsednik republike.

Reševanje mariborske nadškofije