Slovenski predsednik Danilo Türk je na splošni razpravi 63. zasedanja Generalne skupščine ZN-a med drugim predlagal reformo Varnostnega sveta. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski predsednik Danilo Türk je na splošni razpravi 63. zasedanja Generalne skupščine ZN-a med drugim predlagal reformo Varnostnega sveta. Foto: MMC RTV SLO
Bono in Bob Geldof
V ZN-ju so razpravljali tudi glasbeniki, znanstveniki in druge znane osebnosti. Foto: EPA

Predsednik republike je imel na pravni fakulteti Touro v New Yorku predavanje o 60. obletnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Ob tej priložnosti so mu podelili nagrado Arthurja J. Goldberga, ki se podeljuje kot priznanje za izjemen prispevek pravni stroki. Nagrada nosi ime nekdanjega ameriškega pravnika, vrhovnega sodnika in veleposlanika pri Združenih narodih, ki je svoje življenje in kariero posvetil neprenehnemu boju proti nestrpnosti in krivicam ter izboljšanju življenjskih razmer.

Udeleženci obljubili pomoč
Türk se je na sedežu Združenih narodov udeležil srečanja na visoki ravni o razvojnih ciljih tisočletja. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da je srečanje preseglo vsa pričakovanja, saj so udeleženci obljubili 16 milijard dolarjev pomoči za doseganje ciljev, med njimi 1,6 milijarde za hrano, 4,5 milijarde za izobraževanje in tri milijarde dolarjev za boj proti malariji.

Predsednik Generalne skupščine ZN-ja Miguel D'Escoto je dejal, da bodo nove pobude dale novo energijo in upanje, vendar pa to ne bo dovolj. "Edini način za odpravo trpljenja revnih na svetu je oblikovanje poštenega mednarodnega gospodarskega sistema. Vsaka država je odgovorna za svoj razvoj, vendar pa mora imeti vsaka tudi poštene možnosti za to," je poudaril D'Escoto.

Na srečanju svetovno znani obrazi
Srečanja so se poleg predstavnikov držav, kot sta britanski premier Gordon Brown in francoski zunanji minister Bernard Kouchner, udeležili tudi predstavniki fundacij in poslovnega sveta, med njimi Bill Gates, znane osebnosti, kot sta manekenka Elle Macpherson in igralka Kristin Davis, jordanska kraljica Rania ter župan mesta New York Michael Bloomberg. Predsednik Türk je vodil okroglo mizo o izobraževanju in zdravju.

Türk bo danes sklenil obisk v New Yorku, svoj govor pred Generalno skupščino ZN-a pa je imel že v sredo. Pred odhodom bo predaval še na Univerzi Columbia o mednarodni vlogi Evropske unije.