Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše Neue Zürcher Zeitung. Foto: BoBo
Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše Neue Zürcher Zeitung. Foto: BoBo
Janez Janša, Alenka Bratušek
Dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier se je moral posloviti, povzema dogajanje Die Presse. Foto: BoBo
Poročanje Novega lista
Novi list in drugi hvraški mediji se osredotočajo na to, kako bo menjava slovenske vlade vplivala na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Foto: Novi list

Padec Janševe vlade in izvolitev nove mandatarke je odmevala tudi v sosednjih in drugih bližnjih evropskih državah - o tej temi so se precej razpisali predvsem avstrijski, nemški in hrvaški mediji.

Dunajski Der Standard poleg že omenjene "šale" izpostavlja govor Bratuškove, v katerem je govorila o normalizaciji Slovenije ter dialogu s socialnimi partnerji in civilno družbo. A Bratuškova ne bo le težko znova vzpostavila zaupanja v politiko, temveč bo imela težave tudi pri iskanju soglasja znotraj heterogene koalicije štirih strank, piše časopis in dodaja, da je njena prednost, da se je več let ukvarjala s proračunom, saj bo to ključno vprašanje v prihodnjih mesecih. Prispevek so pri časniku sklenili z omembo nedavnega tvita stranke SDS o dolžini njenega krila in pristavili, da je Bratuškova v sredo nosila hlače.

Kronen Zeitung: Obnašanje premierja vodilo v politično krizo
Die Presse
poroča, da je Alenka Bratušek v sredo zvečer dobila mandat za sestavo vlade, dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier pa se je moral posloviti. Vendar pa bo zaradi velikih razlik v pogledih oblikovanje nove koalicije težavno, sklene avstrijski časopis. Podobno piše tudi Kronen Zeitung, ki dodaja, da se je moral Janša soočiti z očitki o korupciji in protesti državljanov. Obnašanje premierja je vodilo v globoko politično krizo, v kateri je izgubil koalicijske partnerje.

Kljub temu pa Janša kot politik še ni na koncu kariere. Že večkrat so mu napovedovali konec, a se je vedno znova postavil na noge in v opoziciji bo verjetno zavzel zanj značilno trdo obnašanje, ki je že v preteklosti oteževalo delo premierjem, še sklene Kronen Zeitung.

FAZ: Ne ve se, ali bo vlada obstala
Nemški časnik Frankurter Allgemeine Zeitung pa v tiskani izdaji piše, da še ni jasno, na kakšni programski podlagi se bo sploh oblikovala nova vlada, saj da novo večino v parlamentu povezuje praktično samo nasprotovanje Janši. Za morebitno vlado se namreč niti ne ve, ali bo obstala ali pa bo Slovenijo samo pripeljala do predčasnih volitev. Težava morebitne nove vlade bo, da bo morala mednarodnim finančnim trgom hitro razložiti, kako bo zagotovila politično stabilnost in kako bo nadaljevala reforme, ki jih je začela Janševa vlada, še poroča FAZ.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung na spletni strani piše, da v medijski senci sosede Italije tudi Slovenija doživlja vladno krizo. Po dolgi agoniji je koalicije Janeza Janše konec, je pa vprašanje, ali bo prvi ženski na čelu slovenske vlade sploh uspelo oblikovati kabinet. Možnost konfliktov v novi koaliciji je velika, saj liberalna Državljanska lista že grozi, da ne bo sodelovala, če je ne bodo prepričali predlogi levo usmerjenih strank. Janša je s svojim avtoritarnim obnašanjem in teorijami politik, ki polarizira. Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše NZZ.

Il Piccolo: Bratuškovo čakajo zahtevne naloge
Tržaški dnevnik Il Piccolo ugotavlja, da Bratuškovo čakajo zahtevne naloge. Gospodarstvo je v kolapsu, socialna klima pa je zelo napeta. Ljudje so svoje nezadovoljstvo že večkrat izrazili na cestah in trgih prestolnice. Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše časnik.

BBC: Ugibanja o skorajšnji prošnji za pomoč
Britanski BBC poroča, da je vlada v Sloveniji, ki jo pretresajo gospodarska kriza in obtožbe o korupciji, padla. Parlament je odstavil konservativnega premierja Janeza Janšo, potem ko so njegovo koalicijo zapustile manjše stranke. Januarja ga je protikorupcijska komisija obtožila davčnih nepravilnosti. Poslanci so mandat za sestavo nove vlade podelili opozicijski voditeljici Alenki Bratušek, ki bo postala prva ženska na premierskem položaju po osamosvojitvi Slovenije.

BBC še piše, da je Slovenija v globoki recesiji z več kot 12-odstotno brezposelnostjo in predvidenim dvoodstotnim krčenjem BDP-ja letos. Ugiba se, da bo morala Slovenija zaprositi za mednarodno pomoč, saj bo morala v prihodnjih mesecih vrniti dve milijardi evrov dolga.

Hrvaški časniki: Pristopna pogodba ni ogrožena
O menjavi vlade v Sloveniji poročajo tudi vsi večji hrvaški mediji, ki večinoma povzemajo dogajanje v DZ-ju v sredo, osredotočajo pa se predvsem na to, da z novo vlado pod vodstvom Bratuškove ratifikacija pristopne pogodbe s Hrvaško ni ogrožena, saj je mandatarka, piše Večernji list, "pod vplivom Zorana Jankovića in nekdanjega predsednika Milana Kučana".

"S tem se je Slovenija po travmatičnem enoletnem eksperimentu z Janševo desnosredinsko koalicijo, ki je vodila ostro politiko varčevanja, znova obrnila v levo," pa ugotavlja reški Novi list in izpostavlja predvsem dejstvo, da je z Bratuškovo Slovenija po šestih moških le dobila prvo mandatarko.