Turk meni, da je predsednikov predlog neresen in nenavaden. Foto: MMC RTV SLO
Turk meni, da je predsednikov predlog neresen in nenavaden. Foto: MMC RTV SLO

Ampak demokrat ni in zdaj je našel nekoga iz t. i. banana republike.

Boštjan M. Turk
jani sever
Sever poudarja, da so očitki zoper Voljča marginalni v primerjavi z aferami, ki bremenijo druge slovenske politike. Foto: BoBo

Zdi se mi, da je to v primerjavi z aferami, ki so jih deležni drugi naši politiki, verjetno zelo mariginalna zadeva.

Jani Sever o domnevno spornem delovanju Voljča v NLB-ju
Slovenski Monti?

Predsednik države Danilo Türk je strankam kot "nekoga tretjega" za mandatarja predlagal bančnika Marka Voljča. Za komentar predsednikovega predloga smo na MMC-ju poklicali političnega analitika Boštjana M. Turka in novinarja Janija Severja.

Turk: Predsednikov predlog je neresen
"To je neresen predlog. Prvič, Marko Voljč je povezan z najbolj travmatično in problematično zgodbo slovenskega gospodarstva, NLB-jem. Drugič, povezan je s sistemom Sigma, ki je bil implementiran in ki ni deloval. Davkoplačevalce in komitente NLB-ja je stal nekaj sto milijonov evrov. Ogromna vsota v začetku tega tisočletja. Kje pa so reference Marka Voljča? Kje je ta človek delal? Kje je politično soglasje, ki mora spremljati takšnega kandidata za predsednika vlade? To je skrajno nenavaden predlog," je dejal Turk.

Po njegovih besedah je treba predsednikov predlog gledati v luči preteklih dogodkov. Kot pravi, stranke namreč ne podpirajo Jankovića, očitno tudi zato ne, ker prihaja na plan vse, kar bi moralo že zdavnaj. "DURS in tožilstvo sta začela procesirati Zorana Jankovića in tukaj njegov konec ni daleč od tega trenutka," je poudaril.

Prepričan je, da se bodo tudi stranke vprašale o Voljčevi zgodbi z NLB-jem in o njegovi kompetentnosti in odgovornosti. Po njegovih besedah Türkov predlog ne bo formaliziran, če pa bo, pa je, kot pravi Turk, tudi predsednik neresen. Predsednik bi namreč po njegovih besedah moral, če bi bil demokrat, predlagati za mandatarja tistega, ki je bil drugi na volitvah.

"Ampak demokrat ni in zdaj je našel nekoga iz t. i. banana republike. Zaradi povezav Marka Voljča z NLB-jem ta predlog po moje ne bo nikoli formaliziran, če bo, pa bo zavržen. Türk bi moral v teh kriznih razmerah že zdavnaj predlagati kandidata za mandatarja. Očitno predsedniku republike ni za dobro te države, ampak za dobro njegove politične opcije," je izpostavil.

"Bilo bi nenavadno, če DeSUS, SLS in Lista Virant zavrnejo predlog"
Sever je povedal, da je predsednikov predlog v skladu s težavami, ki se pojavljajo z izvolitvijo obeh potencialnih mandatarjev, Zorana Jankovića in Janeza Janše, in v skladu z glasovi strank, javnomnenjskih voditeljev in konec koncev tudi ameriškega veleposlanika po preseganju strankarske blokade. Kljub temu po njegovem mnenju ostaja vprašanje, ali lahko predsednikov predlog pripelje do razrešitve pat položaja, ki smo mu priča.

Na vprašanje, ali bodo po njegovem mnenju stranke podprle Voljča, je odgovoril: "Glede SDS-a in NSi-ja verjetno ni nobenih ugibanj. Kolikor vem, sta obe stranki že zavrnili takšno možnost, medtem ko bi za trojček t. i. sredinskih strank, DeSUS, Virantovo Listo in SLS, moral biti ta predlog dobrodošel, ker so to rešitev tudi sami iskali. Bilo bi nenavadno, če bi jo zdaj zavrnili. Če bi obstajalo neko načelno soglasje teh treh strank, bi potem vse ostalo pravzaprav na Pozitivni Sloveniji, ki bi odločala o tem, ali je ta predlog lahko pot iz pat položaja."

Voljč je s položaja predsednika uprave NLB-ja odstopil januarja 2004 zaradi nakupa spornega informacijskega sistema Sigma. "Zdi se mi, da je to v primerjavi z aferami, ki so jih deležni drugi naši politiki, verjetno zelo mariginalna zadeva. Po drugi strani pa je predlog, da bi bil tretji človek iz bančnega sveta, v skladu s trendi, ki se pojavljajo v Evropi," je o primernosti Voljča za mandatarski položaj še dejal Sever.

Ampak demokrat ni in zdaj je našel nekoga iz t. i. banana republike.

Boštjan M. Turk

Zdi se mi, da je to v primerjavi z aferami, ki so jih deležni drugi naši politiki, verjetno zelo mariginalna zadeva.

Jani Sever o domnevno spornem delovanju Voljča v NLB-ju
Slovenski Monti?