Učilnice so prazne, prav tako proračun za srednje šole. Razen za zasebne in tisto, na kateri je delal državni sekretar za srednje in višje šolstvo. Foto: BoBo
Učilnice so prazne, prav tako proračun za srednje šole. Razen za zasebne in tisto, na kateri je delal državni sekretar za srednje in višje šolstvo. Foto: BoBo

Odgovor Marije Terezije na revščino in krizo je bila ustanovitev gimnazije. Ministrstvo očitno misli drugače.

Natalija Petakovič, Gimnazija Novo mesto
Turk ruši, kar je Marija Terezija gradila

Na spletu se zato vrstijo peticije - Za ohranitev vpisa na Gimnazijo Novo mesto je v dveh dneh podpisalo več kot 600 ljudi. Po elektronski pošti zbirajo podpise tudi proti predlogu šolskega ministrstva o selitvi Ekonomske šole Ljubljana s Prešernove na Roško.

Selijo program, ki ga na trgovski šoli izvajajo 40 let
V Srednji trgovski šoli Ljubljana čakajo na sestanek z direktorjem direktorata za srednje in višje šole Jurijem Šinkom, ki si je privoščil dvotedenski dopust in ga ne bo do 2. januarja. "Nam jemljejo program aranžerski tehnik, ki ga neprekinjeno izvajamo 40 let, in ga dajejo drugi šoli, ki nima niti kadrovskih niti materialnih pogojev, ki ga aranžer potrebuje pri svojem delu," poudarja za MMC direktor Srednje trgovske šole Ljubljana Marjan Jerič.

Aranžerji imajo dela čez glavo
Razumel bi, če bi bil argument, da je vpis manjši, toda ne vem, čemu je namenjena selitev kar obeh oddelkov na drugo šolo, se sprašuje Jerič. Zavračajo tudi tezo, da so njihovi maturanti nezaposljivi - gre za to, da jih večina poklic opravlja kot samostojni podjetniki. "Vsi, ki imajo znanje, imajo dela čez glavo," poudarjajo.

Nočejo pripojitve z Roško
Ekonomsko šolo Ljubljana naj bi s Prešernove počasi pripojili k Srednji ekonomski šoli na Roški. »Uradno o selitvi ne vem ničesar, edini dokument, ki sem ga prejela, je tisti, v katerem nam ne dovolijo nobenega vpisa v prvi letnik, niti treh oddelkov ekonomskega tehnika, ki smo jih imeli zadnjih 15 let vedno polne,« pravi za MMC direktorica Ekonomske šole Ljubljana Eva Kardelj Cvetko.

"Zadeve niso v redu vodene"
Dodaja, da ji je 29. avgusta Šink prvič sploh omenil to možnost, a je obljubil, da jih bo o finančni in fizični združitvi obvestil pozneje, ker da naj bi dogovori še potekali. A se to do danes ni zgodilo, pojasnjuje Cvetkova. Njegova odsotnost v tem trenutku se ji zdi »popolnoma neodgovorna in dokaz več, da zadeve niso v redu vodene«.

Brez dela 50 učiteljev
Predlagane spremembe pomenijo 180 otrok manj in počasno ukinjanje šole, saj bi po enem letu po združitvi brez službe ostalo okrog 50 učiteljev in še nekaj strokovnih in tehnično-administrativnih delavcev. Zavrača namige, da ji gre za ohranjanje položaja ravnateljice, saj že izpolnjuje pogoje za upokojitev, a svoje zaposlene podpira in je z njimi solidarna. »Včasih je bilo na Roški 44 oddelkov, zdaj jih je 11. To kaže tudi na kakovost šole,« meni Eva Kardelj Cvetko. V preteklosti sta sicer šoli imeli isto vodstvo, a sta dejavnost opravljali na dveh lokacijah.

Ogorčeni v Novem mestu
V Gimnaziji Novo mesto so bili neprijetno presenečeni ob dopisu ministrstva, ki jim ukinja en oddelek v prvem letniku z naslednjim šolskim letom. »Naša gimnazija je bila ustanovljena leta 1746, ko je bilo Novo mesto v hudi gospodarski krizi. Ko so meščani obrnili na dvor, je bil odgovor Marije Terezije na revščino in krizo ustanovitev gimnazije. Ministrstvo očitno misli drugače,« za MMC pravi ravnateljica Gimnazije Novo mesto Natalija Petakovič.

Ogorčena je, ker za nepremišljenimi odločitvami stoji politika, in ne številke: letos imajo več dijakov kot so jih imeli lani, njihovi maturanti se pogosteje vpisujejo na naravoslovne fakultete, študirajo medicino, farmacijo, računalništvo, strojništvo in elektrotehniko kot družboslovne fakultete.

Ukrepi iz koalicijske pogodbe
Na ministrstvu pa se glede ukrepov sklicujejo na koalicijsko pogodbo, v kateri je zapisano, da je treba spodbuditi več vpisa v poklicne šole in da je nekje treba privarčevati 24 milijonov evrov. »Zakaj potem zasebnim šolam dovoljujejo vpis dveh oddelkov in v Kranju odpirajo novo gimnazijo Franceta Prešerna,« se sprašuje Natalija Petakovič.

Neuradno smo izvedeli, da gre za šolo, katere ravnatelj je bil - do prihoda na ministrstvo -kar državni sekretar sam, pred tem naj bi jo »osamosvojil« iz centra šol, v združevanje pa zdaj sili druge. Njegovega odziva nismo dobili zaradi odsotnosti, za druge odzive smo zaprosili službo ministrstvo za šolstvo za odnose z javnostmi.

Odgovor Marije Terezije na revščino in krizo je bila ustanovitev gimnazije. Ministrstvo očitno misli drugače.

Natalija Petakovič, Gimnazija Novo mesto
Turk ruši, kar je Marija Terezija gradila