Šest slovenskih vojakov je pristalo na letališču Jožeta Pučnika 9. januarja. Foto: MORS
Šest slovenskih vojakov je pristalo na letališču Jožeta Pučnika 9. januarja. Foto: MORS

Kot je znano, je bilo šest pripadnikov Slovenske vojske v vojaškem oporišču v Erbilu. Od tam so se vrnili pred dvema tednoma po iranskem raketnem napadu na tamkajšnji vojaški oporišči.

Obrambni minister Karl Erjavec je takrat dejal, da se je Slovenija odločila za "relokacijo" slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku. Kaj to pomeni, ni hotel podrobneje pojasniti. Zatrdil pa je, da se Slovenija ne umika z misije in ostaja v Iraku ter da se bo najpozneje do 1. februarja zgodila tudi predvidena rotacija kontingenta.

Predsednik Borut Pahor pa je pred dnevi v odzivu na kritike zaradi predčasnega odhoda vojakov izrazil prepričanje, da je bila predčasna vrnitev kontingenta Slovenske vojske iz Erbila v Iraku pravilna odločitev in da ni škodila ugledu Slovenske vojske. "Glavni razlog je dejstvo, da niso izpolnjeni pogoji, da bi opravljala svojo misijo: urjenje kurdistanskih varnostnih sil. Upam, da bodo do konca meseca vzpostavljeni pogoji, da se bo nov kontingent Slovenske vojske tja vrnil in nadaljeval svoje delo," je v izjavi dejal Pahor.