Večina nemškega kontingenta v Erbilu ostaja v Iraku. Foto: EPA
Večina nemškega kontingenta v Erbilu ostaja v Iraku. Foto: EPA

Po poročanju nemških medijev se je 26 nemških vojakov v domovino vrnilo, ker se jim je iztekel čas služenja na misiji v Erbilu. Preostali nemški vojaki ostajajo v Erbilu in se po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pripravljajo na nadaljevanje usposabljanja iraških sil. Za zdaj sicer usposabljanje še ne poteka.

V Slovenijo se je že v četrtek vrnilo šest slovenskih vojakov, ki so prav tako sodelovali pri urjenju iraških sil. Slovenija se je za odhod odločila po iranskem raketnem napadu na dve oporišči s koalicijskimi silami v Iraku, tudi oporišča v Erbilu, prejšnjo sredo.

Slovenija sicer še naprej sodeluje v operaciji Neomajna odločenost in do 1. februarja bo, kot je v četrtek pojasnil obrambni minister Karl Erjavec, odšel nov slovenski kontingent.

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je četrti kontingent pripravljen na rotacijo. Glede odhoda vojakov na dolžnost bodo pristojni organi in organizacijske enote obrambnega ministrstva pred napotitvijo izvedli celovito presojo varnostnih razmer in se posvetovali z nemškim obrambnim ministrstvom ter sprejeli ustrezno odločitev, so pojasnili.

Na Morsu ob tem dodajajo, da Nemčija odločitve o nadaljevanju usposabljanja iraških varnostnih sil, ki je začasno prekinjeno, še ni sprejela.