Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je z dnevnega reda današnje seje umaknila predlog za predčasno razrešitev članov nadzornega sveta RTV Slovenija. Za umik, ki ga je predlagala Levica, je glasovalo deset poslancev, proti pa jih je bilo osem.

Predlog za predčasno razrešitev nadzornikov Danila Tomšiča in Boruta Žagarja so podali v SDS-u. Na seji komisije 21. aprila so spomnili, da pet od 11 članov nadzornega sveta RTV Slovenija imenuje državni zbor, peterica pa mora odražati politična razmerja v DZ-ju, kar pa po njihovih besedah z oblikovanjem nove vlade ne drži več. Zato so ocenili, da je predlog za razrešitev dveh nadzornikov v skladu z zakonom o RTV Slovenija.

Komisija je aprila sklenila, naj svoje mnenje o vprašanju glede obravnave omenjene točke poda zakonodajno-pravna služba DZ-ja, je spomnil Matej T. Vatovec iz Levice. Po mnenju omenjene službe bi bila taka razrešitev neustavna in protizakonita, je poudaril. Mnenje zakonodajno-pravne službe v celoti pritrjuje stališču Levice o nezakonitosti in protiustavnosti namere SDS-a o predčasni razrešitvi dveh članov nadzornega sveta RTV Slovenija, je dejal.

Razlogi za razrešitev članov nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih imenuje DZ, so po njegovem pojasnilu navedeni v zakonu o RTV Slovenija, a v obravnavanem primeru ne obstaja nobeden od navedenih razlogov, je poudaril. Po njegovih besedah gre za nadaljevanje "lomastenja" po institucijah v državi.

Alenka Jeraj iz SDS-a pa je ob tem dejala, da je bil podoben položaj že leta 2012. V SDS-u se po njenih besedah zavzemajo za to, da se ravna po ustaljenem načinu. A takrat še ni bilo ustavne odločbe, po kateri mora pristojni organ upoštevati zakonske pogoje za razrešitev, je poudarila Maša Kociper iz SAB-a. "Med razrešitvenimi razlogi ni menjave vlade," je opomnila. Smisel postopka in poslovnika DZ-ja je po njenih besedah ta, da ščitita manjšino. "Sicer bi lahko večina s preglasovanjem vse izpeljala, tudi sprejela nezakonit sklep," je dodala.

Po oceni Lidije Divjak Mirnik iz LMŠ-ja pa gre za "šolski primer, kako povoziti vse pravne norme". Težko se je znebiti vtisa, da gre za postavljanje "naših" na vsa mesta ne glede na to, ali imajo pogoje ali ne, je dejala.

Poslanec SD-ja Marko Koprivc pa je nasprotoval temu, da se v DZ pošiljajo neustavne in nezakonite zadeve. "Razumemo, da skuša SDS postaviti v nadzorni in programski svet RTV-ja svoje ljudi. A to se ne sme delati na neustaven način," je poudaril.

V SMC-ju pa so se po besedah Janje Sluga odločili, da je mnenje zakonodajno-pravne službe "merodajno".