Miran Trontelj je umrl v 73. letu starosti. Foto: BoBo
Miran Trontelj je umrl v 73. letu starosti. Foto: BoBo
Miran Trontelj
Miran Trontelj je svojo kariero televizijskega napovedovalca vremena začel na Televiziji Ljubljana leta 1971. Foto: BoBo

Kot televizijski meteorolog je Miran Trontelj delal kar 40 let, od tega večino na Televiziji Slovenija, zadnja leta je vreme enkrat tedensko napovedoval na POP TV-ju, s televizijskih zaslonov pa se je poslovil decembra lani.

"Bilo je lepo, drugih fraz ne bom uporabljal. Morda se še vidimo kdaj, a gotovo ne vsak četrtek. Tudi ob kakšnega mogotca ali politika se bom še spotaknil. Pa ne zato, ker bi do njih gojil osebno zamero, temveč zato, ker so naredili ali pa še delajo veliko škode marljivim prebivalcem na sončni strani Alp," je takrat dejal ob svoji zadnji napovedi vremena.


V priloženem posnetku si lahko ogledate posnetek iz 70. let iz arhiva Televizije Slovenija, v katerem Miran Trontelj skupaj s Pavletom Jakopičem napoveduje vreme. Priložili pa smo še odlomke iz Ugani, kdo pride na večerjo, ki je bila na sporedu 29. januarja letos, v njej pa je bil osrednji gost prav Miran Trontelj. Nekaj utrinkov iz te oddaje si lahko preberete spodaj:

V svoji gumbnici je nosil številne cvetlice, najpogosteje vrtnico in gerbero, njegova najljubša pa je bila Zoisova vijolica.

Rad je imel smučanje, na olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984 je bil celo sodnik pri merjenju moči v smučarskih tekih. Njegova strast je bila jadranje, prvič je po Ljubljanici zajadral že leta 1955. Vrsto let je bil zagret numizmatik, pel je tudi v pevskem zboru.

Študiral je meteorogijo, pred njim pa na tej študijski smeri kar osem, devet let ni bilo nobenega diplomanta, nato pa se je zanimanje le povečalo. "Verjetno sem tudi sam vsaj malce pripomogel k temu, da se je popularnost meteorologije povečala in predvsem, da se je odnos ljudi do meteorologov izboljšal," je priznal.

Na Hidrometeorološkem zavodu je kar 17 let opravljal delo prognostika, pozneje pa je postal namestnik direktorja. "Kot mentor je bil natančen, zahteval je tisto, kar je bilo treba. Po drugi strani pa je bil prijazen in dobrohoten, dobrohotno natančen," ga je opisal meteorolog Andrej Velkavrh.

Miran Trontelj je bil znan po tem, da je ljudem, ki so ga ustavljali kar na ulici in prrijazno spraševali, kakšno bo vreme, razložil vremensko napoved. In to je počel vseh 40 let. Ni se naveličal.

3. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo
2. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo
1. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo
3. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo
2. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo
1. del: Miran Trontelj v oddaji Ugani, kdo pride na večerjo