Tanko je novembra lani prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tanko je novembra lani prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V spomin: Matjaž Tanko
Ime tedna: Matjaž Tanko

Matjaž Tanko se je rodil 28. novembra 1945 v Pivki. Svojo novinarsko pot je na RTV Slovenija začel že kot študent novinarstva, pozneje pa je tam postal tudi turnusni urednik. Leta 1972 je iz Beograda prvič poročal o delavskih brigadah, od takrat pa je bil ves čas navzoč v informativnih oddajah. Za poročanje s predvojnega Kosova je dobil nagrado zlati ekran.
Najbolj znan je postal po vodenju TV Dnevnika na nacionalni televiziji, pozneje pa informativne oddaje 24ur na POP TV. Novembra lani se je zaradi hude bolezni po več kot 40 letih poslovil s televizijskih zaslonov, čeprav je pri pripravi oddaje 24ur še sodeloval.

Isti mesec je prejel nagrado za življenjsko delo Društva novinarjev Slovenije. Tanko je nagrado prejel za svoj življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva, v društvu pa so zapisali, da je bil izjemno razgledan profesionalec, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov zbornega slovenskega jezika - tudi za ceno konflikta. Tankovo izjemno priljubljenost so gledalci dvakrat nagradili z Gongom popularnosti.

Ob podelitvi nagrade je bil izbran za Ime tedna na Valu 202 ter kratko spregovoril o svojem življenju in bolezni. Posnetek je na voljo v videonovici na desni strani.

Bil je optimističen in odločen, da bo raka premagal. Konec februarja pa se je popolnoma umaknil iz javnosti v zasebni boj z napredujočo boleznijo. Žal je ta boj izgubil.

"Vedno bo ostal v naših srcih. Kot velik prijatelj in velik človek. Oddaja 24ur danes ne bi bila to, kar je, če ga ne bi bilo. Še danes ga imam pred seboj, kako je prihajal v redakcijo, naših skupnih trenutkov. Ti so bili kljub bolezni vseeno veseli in polni optimizma," je ob Tankovi smrti zapisal direktor informativnega programa POP TV Tomaž Perovič.

Nekatere znane osebnosti so svoje prve poslovilne besede objavile na omrežju Twitter. Kot je zapisala njegova nekdanja sovoditeljica, danes pa poslanka DZ-ja Tamara Vonta: "Klical me je Tami, kar sem dovolila le njemu. Bil je umetnik besed, znanja, izkušenj. Bil je opora, ko sem klecnila. Matjaži, na snidenje." Druga sovoditeljica, danes pa informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, je objavila: "Odšel je Človek, ki mi je v življenju veliko dal."

Njegova nekdanja novinarska kolegica, danes pa urednica Večera Katja Šeruga: "Pretresena. Počivaj v miru, dragi Matjaž." Voditeljica na TV SLovenija Manica Janežič Ambrožič je zapisala: "Lepo ti je bilo spoštljivo slediti. Počivaj v miru, gospod Matjaž Tanko."

Sožalje in kratek spomin nanj so izrazili še Bojan Požar, kolumnist Marko Crnkovič ("R.I.P. Res je bil faca. Za vedno bo ostal v naših srcih"), Seku M. Conde ("Poslovil se je Mojster").

V spomin: Matjaž Tanko
Ime tedna: Matjaž Tanko