Unicef že šest desetletij pomaga otrokom po svetu, zadnjih 13 let pa deluje tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Unicef že šest desetletij pomaga otrokom po svetu, zadnjih 13 let pa deluje tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Milena Zupančič
Znana igralka Milena Zupančič je več let sodeluje s slovenskim Unicefom, pred tremi leti pa je postala tudi regionalna ambasadorka za zahodni Balkan. Foto: RTV SLO
Unicef praznuje 60. rojstni dan

Unicef bo ob obletnici objavil letno poročilo o položaju otrok po svetu, z naslovom Močne ženske - močni otroci. Več kot 7.000 zaposlenih in na desettisoče prostovoljcev organizacije skrbi za kakovost življenja in razvoj otrok v 160 državah sveta, se bojuje proti nasilju in zanemarjanju otrok ter se zavzema za njihovo izobraževanje in zdravstveno oskrbo.

Trinajstletnica slovenskega Unicefa
Slovenski Unicef je prostovoljna, nepridobitna društvena organizacija, ki od leta 1993 zastopa Unicefovo poslanstvo v Sloveniji. V ta namen organizira zbiranje sredstev za programe pomoči otrokom s prodajo Unicefovih izdelkov (pri nas so med najbolj priljubljenimi praznične decembrske voščilnice in koledarji) pa tudi namenske akcije, kot je bil nedavni koncert Starši otrok sveta v Mariboru.

Poleg tega neposredno izvaja tudi nekatere programe v korist otrok v Sloveniji, med katerimi velja omeniti izobraževanje za razvoj, ki poteka od vrtcev do srednjih šol, ter promocijo in zagovorništvo otrokovih pravic.

Slovenski Unicef vodi Zora Tomič, sestavljen pa je iz izvršilnega in nadzornega odbora, častnega razsodišča, gospodarskega odbora, odbora za uresničevanje otrokovih pravic, ki ga sestavlja več pododborov, posvečenih posameznim področjem delovanja, odbora za spodbujanje dojenja in sekretariata. Kot zanimivost dodajmo, da gospodarski odbor vodi Matjaž Gantar iz KD Groupa, v njem pa sodelujejo predstavniki uglednih slovenskih podjetij, kot so Mobitel, Radenska, Kompas in Adria Airways.

Nacionalni ambasadorji zvišujejo ugled
Za boljšo prepoznavnost organizacije in bolj učinkovito opozarjanje na težave otrok Unicef že dolgo vabi k sodelovanju ugledne posameznike, ki so pripravljeni otrokom posvetiti svoj čas in organizaciji posoditi svoje ime. Gre za t. i. ambasadorje Unicefa; med slovenske ambasdorje sodijo Milena Zupančič, Lado Leskovar, Tone Pavček, Vita Mavrič Stražišar ter nogometaša Marko Simeunovič in Zlatko Zahovič.

Lado Bizovičar postal nacionalni ambasador
Visok jubilej je slovenski Unicef zaznamoval s slovesno sejo vseh organov društva, na kateri so izbranim posameznikom in podjetjem podelili posebna priznanja za njihovo dozdajšnje delo in pomoč Unicefu, poleg tega pa je naziv novega nacionalnega ambasadorja organizacije prejel televizijski voditelj Lado Bizovičar. Za pokrovitelja leta so razglasili oglaševalsko agencijo Publicis.

Unicef praznuje 60. rojstni dan