Pomanjkanje vode najbolj prizadene otroke. Foto: EPA
Pomanjkanje vode najbolj prizadene otroke. Foto: EPA

V poročilu, ki sta ga organizaciji pod okriljem ZN-a objavili, sta zapisali tudi, da je 2,6 milijarde Zemljanov prizadetih zaradi slabe osnovne higiene. Med razvojnimi cilji, ki si jih je ZN zadal za novo tisočletje, je tudi prepolovitev števila ljudi, ki nimajo stalnega dostopa do pitne vode in osnovnih sanitarnih potrebščin, za kar je po mnenju obeh organizacij potrebno še veliko dela in ogromno finančnih sredstev. Pogosto imajo organizacije težave že z ohranjenanjem trenutnega stanja, saj svetovna populacija raste.

Največkrat so žrtve pomanjkanja pitne vode otroci. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2005 zaradi neprimerne kakovosti pitne vode in slabih higienskih razmer umrlo 1,6 milijona otrok, kar je kar 4.500 otrok na dan.

Okoljske razmere, med katere spada tudi pomanjkanje vode, so krive za 24 odstotkov svetovnih bolezni. Organizaciji zato opozarjata, da je potrebno odpraviti vzroke težav in se bolj potruditi, da bi dosegli razvojne cilje, ki so si jih države zadale v okviru ZN-a.