Unicef Slovenija naj bi dodelil
Unicef Slovenija naj bi dodelil "enoletno brezobrestno posojilo" Pošti Slovenija v višini 22.00 evrov, porabil 18.000 evrov za promocije in še enkrat toliko za snemanje spota v višini 18.000 evrov ter uničeval neprodane voščilnice. Foto: MMC RTV SLO
Vita Mavrič
Vita Mavrič je bila Unicefova ambasadorka dobre volje osem let. Foto: NN
Milena Zupančič, slovenka igralka
"To nalogo sem opravljala trinajst let. Nikoli nisem štela ur, dni, tednov in mesecev dela, ki sem jih posvetila pomoči potrebnim otrokom. Odveč je ponavljati, da je bilo vsa leta moje delo popolnoma prostovoljno, torej brezplačno. Ker sem delo ambasadorja otrok razumela kot plemenito poslanstvo, sem se mu predajala z vsem svojim znanjem, srcem in energijo. Moja zdajšnja odločitev je bila zato resnično težka," je v pismu zapisala Milena Zupančič. Foto: MMC RTV SLO

Z anonimnim dopisom so se pred kratkim v javnosti razširile govorice o domnevnih nepravilnostih in nezakonitostih v delovanju slovenskega Unicefa.

Unicef Slovenija brez zakonitega zastopnika
Organizacija je že več kot pol leta brez zakonitega zastopnika, omenjajo se nepravilnosti v finančnih poročilih, proti Unicefu Slovenije so na delovno in socialno sodišče vložene štiri tožbe zaradi domnevno nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in tri tožbe za plačilo odškodnine zaradi mobinga, je poročalo Delo.

Tudi to je med vzroki odstopa Zupančičeve in Mavričeve. "Razmere v Unicefu Slovenija so se zelo spremenile. Na začetku mojega mandata je bilo sodelovanje tesno in plodno z vsemi. Od Unicefa Slovenija sem bila včasih redno seznanjena z vsemi dejavnostmi in tudi s finančnim poročilom. V zadnjih letih pa se je število zaposlenih na Unicefu Slovenija močno povečalo (natančnega števila ne poznam). Moj status v društvu je že nekaj časa popolnoma marginaliziran. Skoraj nobenega sodelovanja ni več," je v odstopnem pismu zapisala igralka.

"Žal se poslavljam z grenkobo"
In dodala: "Nisem seznanjena s tem, kdo sploh je predsednik društva, kdo je izvršni direktor, kdo je v izvršilnem odboru, kdo so člani nadzornega odbora, ne vem, kako se razporeja denar darovalcev, nisem seznanjena z načrtovanjem posameznih akcij. Bojim se, da se že nekaj časa zaposleni ukvarjajo predvsem sami s seboj, da se prerivajo za položaje in vpliv. Neuradno pa poslušam govorice, da se je nabralo kar nekaj nepravilnosti v delovanju društva. Občutek imam, da aktivnosti niso več usmerjene izključno v dobro otrok. To me skrbi, zato se v takem društvu ne vidim več."

"Humanitarno, prostovoljno in častno delo v korist otrok, sem vsa ta leta opravljala popolnoma brezplačno, kar poudarjam, da ne bi imeli darovalci še zaradi tega slabega občutka. Bilo mi je v veliko zadovoljstvo in verjela sem, da s tem premikam meje človeške otopelosti. Žal se poslavljam z grenkobo. Težko mi je, saj osem let ni malo," pa je v odstopnem pismu zapisala šansonjerka, ki se sprašuje o odgovornem in gospodarnem vodenju te organizacije.

Darovan denar številnim svetovalnim in marketinškim agencijam?
"Ugled Unicefa v Sloveniji pada, nimajo vodstva, društvo vodijo ljudje, ki jih niti spoznala nisem. Ne poznam njihovih načrtov, seznanjena nisem z ničimer," še pravi Mavričeva, ki navaja, da naj bi organizacija dodelila "enoletno brezobrestno posojilo" Pošti Slovenija v višini 22.00 evrov, porabila 18.000 evrov za promocije in še enkrat toliko za snemanje spota v višini 18.000 evrov ter uničevala neprodane voščilnice.

Podobno navaja tudi anonimni dopis. Slovenski Unicef naj bi plačeval številne svetovalne in marketinške agencije. Tako je v poslovnem poročilu za leto 2009 zapisano, da so stroški administracije znašali 167.150 evrov oz. slabih pet odstotkov vseh sredstev organizacije, stroški zbiranja sredstev, prodaje in delovanja pa so bili skupaj 788.631 evrov oz. približno 22 odstotkov vseh sredstev. Z letom 2003 pa naj bi se v organizaciji začelo čezmerno zaposlovanje dodatnih kadrov.

"Uslužbenci, ki so opozarjali na nepravilnosti, so bili odpuščeni"
Navedbe v anonimki pa so se nanašale še na zaostrene odnose znotraj organizacije med nekdanjo direktorico Majo Vojnovič in tamkajšnjimi zaposlenimi, na Unicefu pa zadeve še niso komentirali.

Zdajšnja vršilka dolžnosti direktorice Alenka Jež Heinc pa naj bi po navedbah dopisa imela prenizko stopnjo izobrazbe za delovno mesto. Ko so o tem poizvedovali zaposleni in opozarjali na nepravilnosti v društvu, so tri uslužbenke odpustili, četrti uslužbenec pa naj bi zaradi pritiskov, poniževanj in trpinčenja dal odpoved.

Decembra je odvetniška družba Grobelnik, ki zastopa nekdanje uslužbence, na inšpektorat za delo vložila prijavo zaradi kršitve delovnopravne zakonodaje in predlagala uvedbo inšpekcijskega nadzora, a se inšpektorat doslej še ni odzval. Zaradi več domnevnih kršitev kazenskopravne zakonodaje bo odvetniška družba v kratkem na pristojno tožilstvo podala tudi kazenske ovadbe, je pisalo Delo.

Maja Vojnovič očitke zavrnila
Nekdanja direktorica Unicefa Slovenija Maja Vojnovič je navedene očitke, ki jih omenja tudi anonimni dopis, zavrnila januarja 2009 v pismu (takratni) predsednici društva in izvršilnemu odboru. Pol milijona dolarjev razlike med letnim poročilom slovenskega Unicefa in podatkom, ki je v letnem poročilu Unicefa zaveden kot prispevek slovenskega Unicefa za 2007, je pojasnila z različnim sistemom poročanja oziroma drugačnim načinom obračunavanja in poročanja dohodkov.

Preveč plačan znesek Pošti Slovenije je bil po njenih navedbah vrnjen, povečani stroški v oddelku zbiranja sredstev pa so posledica povečanega števila zaposlenih in spremenjene sistematizacije delovnih mest. Izvršilni odbor je njeno razlago sprejel in ugotovil, da ni šlo za malverzacije ali oškodovanje organizacije.