Slovesnosti v Rovtah se je v uniformi Slovenske vojske udeležil tudi vojaški kaplan (na fotografiji v ozadju). Foto: BoBo
Slovesnosti v Rovtah se je v uniformi Slovenske vojske udeležil tudi vojaški kaplan (na fotografiji v ozadju). Foto: BoBo

Posebno komisijo je zaradi razjasnitev okoliščin Pregljevega sodelovanja pred dobrim mesecem ustanovil načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, sestavljala pa sta jo dva visoka častnika SV-ja in ena višja vojaška uslužbenka.

Skupina je preverila, ali so predpisi in drugi veljavni akti, ki urejajo nošenje vojaške uniforme v prostem času, ko se ne opravlja vojaška služba, dovolj natančni in razumljivi. Ugotovili so določena neskladja in pomanjkljivosti določb, ki opredeljujejo nošenje vojaške uniforme, ko se ne opravlja vojaška služba.

Ni disciplinska kršitev
Komisija je zato sklenila, da dejansko stanje ne izkazuje obstoja utemeljenega suma kršitve vojaške discipline, saj dogodka ni mogoče kvalificirati pod disciplinsko kršitev po zakonu o obrambi, pojasnjujejo na ministrstvu. Člani komisije predlagajo, da se pravilnik o uniformah Slovenske vojske uskladi s pravili službe tako, da bo jasno in natančno opredeljeno, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko nosi vojaška uniforma zunaj delovnega časa.

Ugotovitve iz poročila kažejo, da se je pripadnik vojaškega vikariata dogodka v Rovtah udeležil v svojem prostem času in na prireditvi ni sodeloval na podlagi ukaza ali pooblastila SV-ja. Vodja vojaškega vikariata je soglašal, da se dogodka udeleži kaplan v vojaški uniformi, še piše v poročilu.

Poročali smo že, da se je slovesnosti ob 20. obletnici postavitve farne plošče in 70. obletnici domobranstva udeležil tudi Pregelj, ki je v Rovte prišel v vojaški uniformi in na dogodku tudi somaševal.