Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je približno 620.000. Povprečna bruto starostna pokojnina brez sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin pa po zadnjih podatkih Zpiza znaša približno 730 evrov.  Foto: Pixabay
Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je približno 620.000. Povprečna bruto starostna pokojnina brez sorazmernih delov pokojnin in delnih pokojnin pa po zadnjih podatkih Zpiza znaša približno 730 evrov. Foto: Pixabay

Prejemniki pokojnin, ki imajo izpolnjene vse pogoje za starostno upokojitev, bodo minimalno prejeli nekaj manj kot 531 evrov. To je približno 14 evrov več od do zdaj najmanjšega veljavnega zneska, ki je znašal nekaj nad 516 evri.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo za februarsko uskladitev pokojnin in nadomestil, ki obsega še poračun za januar, namenil dodatnih 22,8 milijona evrov, na letni ravni pa 136,9 milijona evrov. Naslednja uskladitev, ki bo izredna, pride na vrsto konec leta. Po napovedi vlade bo znašala 1,5 odstotka.

Upokojenci bodo letos dobili tudi letni dodatek. Izplačan bo skupaj z izplačilom redne pokojnine za julij v petih različnih zneskih, dobili pa ga bodo vsi upokojenci.

Spremembe pokojninske zakonodaje

Kot je poročal Radio Slovenija bo v prihodnjih dneh predstavljen predlog sprememb pokojninskega zakona.

Ključna sprememba pokojninske zakonodaje se bo nanašala na dvojni status upokojenca. V tem trenutku lahko delavec, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, dela še naprej ter prejema 20 odstotkov pokojnine. Če bi se držali napisanega v koalicijski pogodbi, potem bi upokojenec, ki bi delal, lahko prejemal polno pokojnino.

Kot pravi upokojeni novinar Frančišek Kavčič, si nekateri želijo delati, a jim zakonodaja tega ne omogoča. "Bojim se, da dvojni status ne bo šel gladko skozi. V parlamentu bodo še burne razprave, še prej pa kje drugje. Kot da se tisti, ki še delajo, bojijo, da jim bomo upokojenci odžirali delo …" je dejal Kavčič za Radio Slovenija.

Odštevanje do upokojitve

Leta 2009 je bila povprečna starost ob izstopu s trga dela za ženske 58 let in za moške 60 let. Lani so se ženske v povprečju upokojile, ko so bile stare 60 let in moški 62 let. Mnogi že zelo kmalu začnejo odštevati dneve do odhoda v upokojitev.

"Navajeni smo, da so se naši starši upokojevali zelo mladi, in to ostane vzorec v kulturi dojemanja. Druga plat je delodajalec, kakšne so tam razmere in kakšen odnos ima do svojih zaposlenih," pravi svetovalka podjetjem na kadrovskem področju Sergeja Planko iz družbe Partner Team.

Po podatkih OECD-ja je povprečna upokojitvena starost za moške 65 let. Prvi se s trga dela poslovijo Francozi pri 60 letih. Čisto na dnu lestvice so Južni Korejci ki se upokojijo, ko so stari 72 let.