Mateja Kožuh Novak je predsednika uprave Vzajemne pozvala, naj se vzdrži komentarjev, sicer bodo prisiljeni ukrepati po pravni poti. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Kožuh Novak je predsednika uprave Vzajemne pozvala, naj se vzdrži komentarjev, sicer bodo prisiljeni ukrepati po pravni poti. Foto: MMC RTV SLO
Vzajemna
Upokojenci so zelo razburjeni zaradi dogajanja na zavarovalnici Vzajemna, katere delničarji so. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci vračajo udarec

Predsednica Zveze združenj upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je namreč predsednika uprave zavarovalnice Boštjana Averja v odprtem pismu pozvala, naj se vzdrži kakršnih koli komentarjev o delu in trošenju sredstev ZDUS-a, sicer bodo v zaščito dobrega imena zveze razmišljali tudi o uporabi pravnih sredstev. Kožuh Novakova poudarja, da ZDUS porablja lastna sredstva, Vzajemna pa sredstva članov, torej tudi sredstva upokojencev.

Upokojenci Vzajemni očitajo še vrsto spornih poslov, groženj zaposlenim, piko na i pa naj bi dodala še morebitna nezakonita razrešitev prvega nadzornika Gregorja Primica.

Miklavčič akcijo upokojencev podpira
Kot je znano, so upokojenci pred časom začeli zbirati podpise za sklic izredne skupščine Vzajemne, na kateri bi zamenjali dosedanje člane nadzornega sveta in preprečili porabo sredstev v komercialne namene, kar pa je povzročilo kar nekaj razburjenja.

Na ministrstvu za zdravje sicer nimajo neposredne pristojnosti pri odločanju nadzornega sveta, a kljub temu podpirajo akcijo upokojencev. Minister Borut Miklavčič je za TV Slovenija dejal: "Mladi, pametni v narekovajih menedžerji na Vzajemni so se skregali, ob vseh težavah delajo neracionalno z zdravstvenim denarjem in mislim, da je aktivnost, ki jo vodi ZDUS, ena od možnih rešitev."

Minister za finance, Franc Križanič, o dogajanju v Vzajemni ni želel govoriti: "Vzajemne ne komentiram, upamo, da se bodo razmere tam uredile. Tudi v smislu, da bo država imela vsaj v statutu enega člana nadzornega sveta, da bomo dobili direktne informacije, kaj se s tem pomembnim zavarovalniškim subjektom godi.«

Vzajemna tudi na tnalu pooblaščenke
Na Uradu informacijske pooblaščenke pa so prejeli že več prijav in zoper zavarovalnico sprožili inšpekcijski postopek. Preverjajo dve možnosti zlorabe osebnih podatkov. "Prvi je verodostojnost pooblastil in pridobivanja osebnih podatkov za podajo pooblastil za glasovanje na skupščinah Vzajemne, drugi pa je vidik morebitnega prenosa osebnih podatkov med Vzajemno in drugimi zavarovalnicami," je za TV Slovenija pojasnil Andrej Tomšič iz pooblaščenkinega urada.

Zato so že pozvali določeno število zavarovancev Vzajemne, da podajo pisno izjavo o tem, ali so resnično kdaj koga pooblastili za prenos podatkov in v kakšnih okoliščinah.

Upokojenci vračajo udarec