S pokojninsko reformo ne gre odlašati, meni minister. Foto: MMC RTV SLO
S pokojninsko reformo ne gre odlašati, meni minister. Foto: MMC RTV SLO
Starejši delavec
Prožnih oblik dela je vse več, zato je treba poskrbeti tudi za varnost. Foto: Thinkstock
Ivan Svetlik za MMC o pokojninski reformi

Sindikalni predlog smo podrobno proučili in naredili še dodatne analize sistema, kakršen velja zdaj, upoštevaje tudi najnovejše ekonomske parametre, in ugotovili, da bi sindikalni predlogi v pozitivnem smislu le malenkostno posegli v pokojninski sistem oziroma bi ga celo še zrahljali, je povedal. "Novi izračuni nas opozarjajo, da se moramo vrniti na naš izvirni predlog, ga nekoliko modificirati, in to bomo sindikatom tudi dali na mizo;" je še pojasnil.

Obstoječi sistem bo po ministrovih besedah zdržal do leta 2020, pri čemer se pokojnine nenehno znižujejo in tako bo šlo še naprej. "V letu 2020 pa bo brez posegov prišlo do zloma sistema. Če bomo odlašali, bo prehod ob krizi izjemno boleč," je prepričan.

Minister za delo je bil sicer gost MMC-jeve spletne klepetalnice, kjer je odgovarjal na vaša vprašanja. Arhiv klepeta je dostopen tukaj.

Poskrbeti je treba za varno prožnost
Ministra za delo, ki je bil gost naše spletne klepetalnice, ste med drugim povprašali tudi o razvpitem zakonu o malem delu. "Malo delo je namenjeno le tistim, ki že imajo neki drug status in vse pravice iz njega: študentom, upokojencem in brezposelnim. Prehod iz brezposelnosti ni v malo delo, temveč v redno zaposlitev, malo delo pa je le vmesna priložnost stika z delom, medtem ko je brezposelni dolžan skupaj z zavodom iskati delo in se vključevati v programe zaposlovanja. Torej malo delo ni opcija za preživljanje družin in je le dopolnilna dejavnost," je minister odgovoril na vprašanje uporabnika, ki je želel vedeti, kako bi se lahko preživljala družina, kjer bi bila oba izmed staršev mala delavca.

Tudi sicer se po ministrovih besedah obseg prožnih oblik dela vseskozi povečuje, zaradi česar je pomembno, da jih vključujemo v sisteme, ki zagotavljajo varnost skozi prispevke, nabiranje pokojninske dobe, zdravstveno zavarovanje, pravice iz naslova brezposelnosti in podobno.

In honorarno delo? "Honorarno delo je ena izmed oblik prožnega dela. Če jo delodajalec zlorablja, je treba o tem obvestiti inšpekcijo dela. V prihodnje se predvideva plačevanje prispevkov za zdravstveno varstvo tudi iz tega naslova," napoveduje Svetlik.

Več o novostih v pogajanjih glede študentske, delavske in upokojenske zakonodaje lahko izveste v videu na desni strani.

"Pri kritiki je treba biti konkreten"
"Politika je seveda odgovorna za stanje na posameznih področjih. Je pa treba biti pri kritiki konkreten. Na vse konkretne pripombe tudi iščemo odgovore. Zato bomo na našem ministrstvu samo v letošnjem letu spremenili več kot 20 zakonov," poudarja minister. "Morda še podatek, da smo samo preko naših zakonov za povečanje varnosti različnih skupin prebivalstva v letih 2009 - 2011 namenili 1,3 milijarde dodatnih sredstev," dodaja Svetlik v odgovoru na vprašanje o tem, koga naj izkoriščani pokličejo na odgovornost.

Ivan Svetlik za MMC o pokojninski reformi