Proslave se je udeležilo skoraj dva tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Proslave se je udeležilo skoraj dva tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Tigrovci na Mali gori
Spomin na 2. svetovno vojno

Na Poljani pri Prevaljah so počastili 63. obletnico zadnjih bojev v drugi svetovni vojni, ki so potekali na naših tleh.

Slovesnosti na Koroškem se je udeležilo okoli dva tisoč obiskovalcev, med njimi predstavniki državne in lokalne politike in borčevskih organizacij. Slavnostni govornik je bil evropski poslanec in predsednik Socialnih demokratov .

Kot je med drugim dejal Pahor, smo Slovenci z uporom proti okupatorju iz naroda hlapcev postali sami svoji gospodarji. Poudaril je, da je bil upor državotvorno dejanje brez primere in eden izmed pogojev, čeprav ne edini, za poznejšo osamosvojitev Slovenije.

Ni razloga za "temno liso v spominu"
Kot evropski poslanec se Pahor ni želel preveč poglabljati v dogodke povojnega časa, ki burijo duhove še danes, kljub temu pa je dejal, da ni nobenih stvarnih razlogov, da bi prihodnje generacije v spominu glede tistega časa imele temno liso.

"Na koncu vendarle ni mogoče spremeniti tega, da smo Slovenci s partizanskim uporom proti okupatorju odložili svoja hlapčevska oblačila in si nadeli uniformo upornika, ki se je skupaj z našimi zavezniki postavil na pravo stran zgodovine," je poudaril.

Stanovnik kratek, a oster
Podobno meni predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, ki je oštel tiste, ki so po njegovem pred 63 leti skušali podaljšati drugo svetovno vojno ali celo zanetiti tretjo.

Kot je še povedal, je bil šokiran, ko je izvedel, da sta slovenska in hrvaška ministrica podpisali mednarodni sporazum, po katerem bi Slovenci ugotavljali, kdo je bil kriv in kdo je dal ukaz za po njegovih besedah zasluženo kaznovanje krvnikov iz Jasenovca.

Začelo se je na Mali gori
Slovesno je bilo tudi na Mali gori nad Ribnico, kjer so se spomnili 67. obletnice prvega oboroženega upora proti okupatorju. V tamkajšnjih gozdovih so se trije pripadniki prve protifašistične organizacije v Evropi spopadli z italijansko karabinjersko patruljo. Slovesnost je pripravilo Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske.

Tigrovci na Mali gori
Spomin na 2. svetovno vojno