Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Skupno izjavo so ministrstvo za javno upravo, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije sprejeli na seji delovne skupine za lokalno samoupravo, ki sta jo na začetku mandata ustanovila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

Delovna skupina je sicer telo, ki je namenjeno strukturiranemu dialogu med vlado in lokalnimi skupnostmi, sestavljajo pa jo predstavniki vodstev vseh treh reprezentativnih združenj občin ter predstavniki vodstev obeh ministrstev.

Osrednji temi današnje seje sta bili prenova resolucije o preprečevanju korupcije in obveznosti občin ter dvig plač pomočnic vzgojiteljic v vrtcih. Na predlog skupnosti občin pa je bila dodana točka dnevnega reda, v kateri je ministrica Sanja Ajanović Hovnik s prisotnimi izmenjala poglede na reorganizacijo dela upravnih enot. Ministrica je zagotovila, da se upravne enote ne bodo zapirale. Ob tem so se strinjali, da je treba delo upravnih enot optimizirati s ciljem boljše dostopnosti, kakovosti in učinkovitosti.

Ajanović Hovnik je sicer v sredo opozorila, da je upravnih enot 58, kot je bilo v prejšnji državi občin, in da so te upravne enote tako po velikosti kot obremenjenosti zelo neenake. Zato opažajo zaostanke, predvsem na področju obravnav enotnih dovoljenj za prebivanje in delo tujcev. Pri reorganizaciji poslovanja pa želijo po besedah ministrice vzpostaviti zaledno poslovanje, torej tiste storitve, ki se ne delajo pred strankami, temveč se postopki vodijo za mizo. Želijo jih reorganizirati na način, da dobijo dovolj tako kritične mase ljudi, ki bodo to lahko počeli, pa tudi znanja in vsega na enem mestu.