Ljubljanski župan in
Ljubljanski župan in "zamrznjeni" predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković meni, podobno kot Janša, da mu je poročilo komisije za preprečevanje korupcije povzročilo nepopravljivo škodo. Foto: BoBo

Ljubljanski župan in "zamrznjeni" predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je, tako kot Janša, zahteval, da upravno sodišče z začasno odredbo Komisiji za preprečevanje korupcije naloži, da mora s svojih spletnih strani odstraniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša nanj, obenem pa člani komisije o Jankoviću ne bi smeli več dajati izjav za javnost.

Janković prepričan, da je utrpel nepopravljivo škodo
Janković je zahtevo utemeljeval z nepopravljivo škodo, ki mu je nastala zaradi poročila komisije, med drugim naj bi se mu zaradi tega tako porušil ugled, da je bil v nastali politični krizi prisiljen "zamrzniti" svoj status predsednika Pozitivne Slovenije, stopnjujejo pa se tudi pritiski nanj, da mora zapustiti mesto župana Ljubljane.

"Zamrznjeni" predsednik Pozitivne Slovenije je že napovedal pritožbo na sklep sodišča, saj meni, da je bil predlog za začasno odredbo zavrnjen neutemeljeno. Njegovi pooblaščenci iz odvetniške družbe Čeferin so med drugim izpostavili, da se je sodišče v nasprotju z mnenjem protikorupcijske komisije izreklo za pristojno za obravnavo zadeve, kar po njihovem mnenju pomeni, da izjava Gorana Klemenčiča, da "zoper njegova pisanja ne obstaja nikakršno pravno sredstvo", ne drži.

Prejem sklepa sodišča so potrdili tudi na komisiji za preprečevanje korupcije in dejali, da je "sodišče sledilo argumentom, ki jih je v odgovoru podala komisija," saj je med drugim zapisalo, da je obveščanje javnosti ena temeljnih nalog komisije. Izdaja začasne odredbe, ki bi komisiji prepovedala predstavljanje zaključnega poročila, bi bilo tako v nasprotju z javnim interesom.

Tudi Janša se bo pritožil
Senat celjskega sodišča je prejšnji teden zavrnil tudi predlog, ki ga je v podobni zadevi podal Janez Janša. Tudi njegov zastopnik, Franci Matoz je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

Oba primera se nanašata na ugotovite komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da je Zoran Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona premoženja, Janez Janša pa ni pojasnil, kako se je njegovo premoženje povečalo za 210.000 evrov. v obeh primer gre po mnenju komisije za kršenje protikorupcijske zakonodaje.