Referenduma o RTV-prispevku zaradi premalo zbranih podpisov ne bo, je sporočil predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Foto: Bobo
Referenduma o RTV-prispevku zaradi premalo zbranih podpisov ne bo, je sporočil predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Foto: Bobo

Novela zakona je bila v uradnem listu objavljena v petek, na dan, ko je predsednik DZ-ja Pavel Gantar sporočil, da pobudniki referenduma o višini RTV-prispevka niso zbrali dovolj podpisov za začetek postopka za razpis referenduma.

Po 12 evrov na mesec že dve leti
Zakon, ki je višino RTV-prispevka "ustavil" pri 11 evrih, je začel veljati leta 2005. Povišanje na 12 evrov je predvidel zakon o RTV-ju, ki pa na referendumu ni bil potrjen, zato po mnenju pobudnikov referenduma o RTV-naročnini ni mogoče uveljavljati naročnine 12 evrov. A kot je opozorila ministrica za kulturo Majda Širca, naročniki položnice za 12 evrov prejemajo že dve leti.

Zaradi zapleta trpel proračun RTV-ja
Vlada naj bi z objavo novele zakona v uradnem listu pohitela predvsem zaradi povzročene škode javnemu zavodu, ki je z vsakim dnem, ko prispevek ni bil določen, izgubil 235 tisoč evrov, piše časnik Delo. Proračun RTV Slovenija naj bi bil do zdaj oškodovan za slabih pet milijonov evrov, če pa bi zakon objavili šele v ponedeljek, pa naj bi to pomenilo dodatnih 0,7 milijona evrov minusa v RTV-jevem proračunu.