Alojz Uran zaradi bolezni odstopa z mesta ljubljanskega nadškofa. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Uran zaradi bolezni odstopa z mesta ljubljanskega nadškofa. Foto: MMC RTV SLO
Anton Stres
Delo v nadškofiji bo Stres prevzel januarja, do takrat pa se bo seznanil s stanjem v njej. Foto: MMC RTV SLO
Urana je zamenjal Stres

Zdaj že nekdanji ljubljanski nadškof Alojz Uran je v svoji izjavi dejal, da je ljubljanski nadškofiji posvetil vse svoje življenje, moči in darove, ki mu jih je naklonil Gospod.

"Po svojih močeh sem poskušal vedno in povsod izpolniti tisto, kar sem prepoznal kot Božjo voljo," je dejal. "Gospodu in vsem, s katerimi sem v teh letih sodeloval ali pa so moje delo spremljali z dobrohotnostjo, še posebej duhovnikom, redovnikom in redovnicam ter vernikom iz naše nadškofije, izrekam zahvalo za vse prejete darove na skupni poti, ki nam jo je Gospod dal prehoditi v teh letih."

Uran: Dragi sobrat Tone, bratsko ti izrekam dobrodošlico
Čas, ki ga je preživel kot ljubljanski nadškof, je označil kot čas intenzivnega dogajanja. Dotaknil se je smrti papeža Janeza Pavla II. in izvolitve Benedikta XVI., imenovanja ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, smrti Jožefa Kvasa, Alojzija Šuštarja in Franca Perka ter imenovanja Franca Rodeta za kardinala. Omenil je ustanovitve novih škofij in metropolije z imenovanjem novih škofov, pa tudi razglasitev nadškofa Antona Vovka za blaženega in razveljavitev "krivične obsodbe škofa Gregorija Rožmana, v zadnjem času pa tudi načrtovanje slovenskega evharističnega kongresa".

"Odpoved voditeljski službi ne pomeni odpovedi žrtvi, ki jo še naprej rad sprejmem za to Cerkev, za to ljudstvo, iz katerega me je Gospod poklical," je dejal Uran. Novemu nadškofu Antonu Stresu pa je namenil naslednje besede: "Dragi sobrat Tone, bratsko ti izrekam dobrodošlico in ti želim, da bi Božja mati Marija in naši svetniški kandidati izprosili zate vse potrebne milosti, da bi mogel do konca vzljubiti to Cerkev, ki ti je zaupana."

Stres: Nadškofijo sprejemam v urejenem in zglednem stanju
Stres se je v svoji izjavi zahvalil papežu Benediktu XVI. za zaupanje, ki mu ga je izkazal z imenovanjem, pa tudi za zaupanje, ki ga je izkazal z imenovanjem Marjana Turnška za pomočnika mariborskega nadškofa in Petra Štumpfa za murskosoboškega škofa. Še posebej se je zahvalil dozdajšnjemu nadškofu Uranu, ki je "nadškofijo je vodil z njemu lastno prisrčnostjo, prijaznostjo, veseljem in pogumom kot pravi pastir, ki je blizu svojim vernikom in duhovnikom. Ljubljansko nadškofijo sprejemam v urejenem in zglednem stanju in za vse to sem dosedanjemu nadškofu iskreno hvaležen." Stres je pozdravil tudi vse svoje nove sodelavce v nadškofiji ter sodelavce po župnijah in drugih cerkvenih ustanovah, redovnice in redovnike, vernike drugih krščanskih veroizpovedi, pa tudi člane islamske verske skupnosti in Jude ter pripadnike drugih verskih skupnosti.

Pozdravil je tudi državno oblast in ob tem dejal, da se odnosi med državo in Cerkvijo počasi, a vendarle urejajo v smeri evropskih standardov. "Rad bi prispeval k temu, da bi uresničili še tisto, kar nam na tem področju manjka. Cerkve se ni treba bati. Nimamo drugega namena, kakor da oznanjamo evangelijske vrednote pravičnosti in ljubezni. Katoliška Cerkev in njeni člani v Republiki Sloveniji nimamo in ne pričakujemo privilegijev, smemo pa pričakovati, da bomo za svoje poslanstvo imeli enake možnosti, kakor jih ima Cerkev v drugih primerljivih evropskih državah. Nič več in nič manj."

Še posebej je Stres pozdravil mlade ob tem pa obljubil, da bo "Cerkev še naprej trdno stala za vrednoto družine in da se bomo v naši nadškofiji tudi v prihodnje močno trudili za razvoj kulture življenja, za kulturo družine v pravem pomenu besede."

Pomočnik mariborskega nadškofa Marjan Turnšek je čestital novoimenovanemu murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu. Ob svojem imenovanju za pomočnika mariborskega nadškofa pa je prve besede namenil duhovnikom in vernikom. Dejal je, da je bil vedno presenečen nad njihovo dobroto in sodelovanjem. Izrazil je željo, da bi z novimi škofom verniki uspešno utrjevali cerkveno zavest in pripadnost Ktistusu.

Urana je zamenjal Stres