Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu v rumenem jopiču. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Urban Purgar na protivladnem petkovem protestu v rumenem jopiču. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V svoji odstopni izjavi je zapisal, da se je za ta korak odločil, ker se tudi članstvo društva ni strinjalo z nekaterimi izjavami, ki jih je objavil na družbenem omrežju: "Ne želim, da medijski pogrom nad menoj vpliva na delovanje društva, člane društva in odnose med njimi in oblati njegovo ime."

Zaradi njegovih tvitov pozivi k izbrisu društva

Društvo ima sicer status kulturne organizacije v javnem interesu, kar mu je podelilo ministrstvo za kulturo. To so problematizirali tako v poslanskih skupinah strank SD, LMŠ, Levica, SAB in skupini NeP, ko so pred kratkim vložili zahtevo za sklic skupne nujne seje komisije DZ-ja za peticije, človekove pravice in enake možnosti in odbora DZ-ja za kulturo, pa tudi petkovi protestniki. "Povsem nesprejemljivo je, da ima Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status kulturne organizacije v javnem interesu," so prepričane te opozicijske poslanske skupine.

Sorodna novica Purgarjev tvit v obravnavo tožilcu, odzvalo se je tudi nemško veleposlaništvo

Vidnejši predstavnik petkovih kolesarjev Jaša Jenull pa je na enem od nedavnih shodov poudaril, da protestniki zahtevajo javno razjasnitev vseh povezav med stranko SDS in samooklicanimi "rumenimi jopiči" ter Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot, za katere so znane povezave s slovenskimi neonacističnimi skupinami.

Urban Purgar je namreč na Twitterju med drugim zapisal, da je Hitler heroj, nacisti pa junaki, kar je pozneje, ko se je usul plaz ogorčenja v javnosti, izbrisal in dejal, da je zgolj provociral. Prav tako je objavil fotografijo Jenullovega hišnega zvonca in pripisal: "Narod povejte, končam jaz to po hitrem postopku?"

Da Purgar kot predsednik društva v objavah na družbenih omrežjih spodbuja neenakopravnost, so prepričani v Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer so pred dnevi na vrhovno državno tožilstvo vložili predlog za začetek postopka za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. "Predsednik predstavlja društvo z vsemi svojimi izjavami na Twitterju, kar pomeni, da njegovih izjav ne moremo ločiti na zasebne izjave in izjave, ki jih poda kot predsednik društva. To izhaja tudi iz načina njegovega pisanja, saj o društvu večkrat piše v prvi osebi ednine ali v prvi osebi množine," piše v predlogu.

Sorodna novica 'Petkov kolesar' Jenull policiji prijavil grožnjo 'rumenega jopiča' Purgarja

V pravni mreži navajajo zakon o društvih, ki v tretjem členu določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnosti spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Prav tako zakon določa prepoved delovanja društva, kadar se ti nameni, cilji ali dejavnosti pojavijo pri že obstoječem društvu.

NTA ni medij

Purgar se sicer predstavlja tudi kot t. i. odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), ki pa ji je ministrstvo za kulturo pred kratkim zavrnilo prošnjo za vpis v razvid medijev.