Uroš Grilc (Urad Vlade RS za komuniciranje). Foto: MMC RTV SLO
Uroš Grilc (Urad Vlade RS za komuniciranje). Foto: MMC RTV SLO

"Povod za novelo so opozorila Informacijskega pooblaščenca in Varuha človekovih pravic glede varstva zasebnosti. Novela na to odgovarja na način, da povsem transparentno, a v veliko manjši meri, določa občutljive osebne podatke, bistveno pa je, da črta politično prepričanje in s tem naredi avtomatično prosto dostopnega 75 % gradiva nekdanje SDV. Po sedanjem zakonu je dostopnega le 5 %. Zapiranje arhivov? Ne, odločno odpiranje," Grilc odgovarja na vprašanje o začetku in glavnem uzapletu zgodbe o arhivski noveli.

Zaveda se, da mu gre, kot avtorju zakona nova referendumska ureditev, ki predpisuje 20-odstotni prag udeležbe, na roko. "Želim si, da ljudje pridejo na referendum obveščeni in da odločijo. Seveda Za odprte arhive. Res pa je, da prvič odločamo po novi referendumski zakonodaji, zato bo tudi podatek o udeležbi ali neudeležbi poveden in bo politikom povedal, ali je to primerna referendumska tema. Moje mnenje: takšno vprašanje bi morala odgovorno rešiti stroka in politika, politiziranje je napačna pot."

Celoten klepet lahko preberete tukaj.
Zadnje soočenje na "kraju zločina" O usodi arhivov bo na prvem programu TV Slovenija ob 20. uri govora tam, kjer arhivsko gradivo hranijo, to je v čitalnici Arhiva Slovenije, na Zvezdarski 1 v Ljubljani, od koder ga bomo neposredno prenašali na TV SLO 1. Na soočenje je vabljenih vseh osem organizatorjev kampanje. Zaradi enakosti obravnave bomo čas nastopov merili. Z gosti bo govorila Jelena Aščić.

V nedeljo, 8. junija, se volilne upravičenke in upravičenci podajamo na volišča. Na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih bomo odgovarjali na vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?"

Seznam prihajajočih in arhiv spletnih klepetov MMC-ja RTV SLO

3.6.2014 se je sicer začelo predčasno glasovanje na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Predčasno glasovanje je potekalo še v sredo 4.6.2014 in danes (četrtek 5. 6. 2014). Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je prvi dan (v torek 3.6.2014) predčasnega glasovanja udeležilo 2.353 volivk in volivcev, kar predstavlja 0,14 % vseh volivk in volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije, v sredo 4.6.2014 pa je glas predčasno oddalo 4.030 volivk in volicev, kar predstavlja 0,24 % volilne populacije.

Mnenja o arhivski noveli so predstavniki organizatorjev referendumske kampanje danes soočili tudi v studiu Radia Maribor