Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Foto: Radio Slovenija
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Foto: Radio Slovenija



Vladna pogajalska skupina je nadaljevala pogajanja s policijskima sindikatoma. S pogajanji bodo intenzivno nadaljevali prihodnji teden, najprej v manjšem obsegu, po posameznih točkah, pozneje, predvidoma v sredo, pa spet v razširjeni obliki, je napovedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Stavka policistov po njegovih besedah teče naprej, ni pa v tem trenutku potrebe po dodatnih zaostritvah, zato jih za zdaj tudi ne bodo predlagali. Zaostrenih aktivnosti ne bodo izvajali, dokler bodo imeli občutek, da se vlada z njimi pogaja. "Danes ta občutek imamo," je potrdil.

Da dogovora niso dosegli, je v krajši izjavi potrdil tudi vodja vladnih pogajalcev Peter Pogačar, vsebine pogovorov pa prav tako ni razkrival.

Policisti so stavko začeli februarja, po marčevski prekinitvi jo od oktobra nadaljujejo, v začetku tedna pa so jo zaostrili s temeljitejšim pregledovanjem tovornih vozil na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v sredo napovedal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor, kot se je zavzel tudi za reševanje stavkovnih zahtev javnega sektorja.

Policijska sindikata med drugim zahtevata vnovično vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem pa zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.