Ustavni sodniki še niso sprejeli odločitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ustavni sodniki še niso sprejeli odločitve. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sodniki so od začetka oktobra imeli nekaj sej, na katerih so razpravljali, ali bi morebitna zavrnitev zakonika na referendumu povzročila neustavne posledice. Čeprav se je pričakovalo, da bodo danes sprejeli odločitev, se o njej še niso sporazumeli.

Pobudniki referenduma so podpise za razpis začeli zbirati 1. septembra, državni zbor pa je že 2. septembra odločil, naj ustavno sodišče presodi, ali bi lahko z neuveljavitvijo družinskega zakonika ali odložitvijo njegove uveljavitve nastale protiustavne posledice. Tako se je zbiranje podpisov po dveh dneh ustavilo.

Ne bi jih ustavila niti 'desna vlada'
Do takrat so jih zbrali več kot 25.000, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40.000. Pobudnica referenduma Civilna iniciativa za družino in pravice otrok se zato že intenzivno pripravlja na ponovno zbiranje.

Sicer pa njihov vodja Aleš Primc na vprašanje, ali je mogoče, da v primeru nastopa t. i. desnosredinske vlade odstopijo od referenduma in se poskušajo dogovoriti za noveliranje zakonika, odgovarja, da naj o tem, kaj pomenita mati in oče za otroka, odločijo ljudje na referendumu.