V SD-ju na pred časom niso želeli ovirati sestavljanja nove vlade.  Zdaj pa je čas za presojo po njihovem dozorel. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V SD-ju na pred časom niso želeli ovirati sestavljanja nove vlade. Zdaj pa je čas za presojo po njihovem dozorel. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Strokovna ekipa SD-ja je pripravila novo besedilo pobude za presojo ustavnosti zakona o vladi. Kot je na tiskovni konferenci razkril vodja strankine poslanske skupine Janko Veber, so v stranki za mnenje o predlogu zaprosili dva pravna strokovnjaka, z mnenjem jim bosta pomagala Lojze Ude in Ciril Ribičič.
Ko bodo prejeli njuni stališči - in če v njih ne bo večjih sprememb - bodo še v tem tednu zahtevo podpisali in vložili na ustavno sodišče.
Ustavna presoja bo temeljila na domnevnem kršenju načela delitve oblasti na sodno, zakonodajno in izvršno zaradi prenosa tožilstva na notranje ministrstvo; v SD-ju pa nasprotujejo tudi ukinitvi samostojnega kulturnega ministrstva.

Razkril je še, da SD nasprotuje predlogu sprememb ustave, ki jih je v parlamentarni postopek vložila stranka SDS. Stranki se zdi neprimerna rešitev, da bi ob glasovanju DZ-ja o kandidatu za mandatarja za sestavo vlade hkrati podprli ali zavrnili vladno ekipo. "S tem bi še poglabljali politično krizo," je sklenil Veber.