Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikat policistov Slovenije je ob tem na Twitterju zapisal, da bo ustavno sodišče odločalo o začasnem zadržanju odloka. Ker bo seja javna, za odločitev začne veljati z javno objavo na seji in ni treba čakati na objavo v uradnem listu, so dodali v sindikatu.

Na ustavnem sodišču pa so pojasnili, da seje ustavnega sodišča niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oz. jih vročijo strankam.

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je ustavno sodišče prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok.

Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno.

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja prebolelosti ali cepljenosti, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izločil T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Ustavno sodišče o pogoju PC