Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri čakanju na delo bodo dobili nadomestilo plače v vrednosti 50 odstotkov.

Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal navodila za delo za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo po 1. oktobru, ko bo obvezno upoštevanje pogojev PC (preboleli, cepljeni).

Necepljenim proti covidu-19 v upravnem delu ministrstva bo odrejeno delo od doma, kjer bo to mogoče. Vsem, za katere delo od doma ne bo mogoče, bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, v tem času torej ne bodo dobili plačila.

Za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC po 1. oktobru, ne bo mogoče odrediti dela od doma, navajajo v Sindikatu vojakov Slovenije.

Ob tem so v sindikatu vojakov dodali, da bo zaradi izvajanja dela in nalog necepljenih vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske, za katere pa ni navedeno, ali bodo morali izpolnjevati pogoj PC ob vpoklicu. Takšne informacije na ministrstvu oz. v Slovenski vojski niso potrdili.

Na MORS-u so dodali, da se vodstvo ministrstva zaveda, da je odločitev glede cepljenja na strani posameznika. Ob tem so pozvali vse zaposlene, da bi v prihodnjih dneh in tednih prisluhnili znanosti in zagotovilom zdravstvene stroke o koristih cepljenja proti covidu-19, kar bo zagotovilo čimprejšnjo vrnitev v normalno delovno rutino in nadaljnje nemoteno delovanje ministrstva za obrambo.

Na ministrstvu za obrambo so tudi navedli, da se je med zaposlenimi v upravnem delu ministrstva proti covidu-19 cepilo 51 odstotkov v vojaški zdravstveni službi. Nekateri so se naknadno cepili tudi drugje, torej po cepilnih centrih v državi, a podatkov o njihovi precepljenosti nimajo.

Med pripadniki Slovenske vojske pa se jih je v vojaški zdravstveni službi polno cepilo 59,32 odstotka. Tudi med vojaki so se nekateri odločili za cepljenje pozneje v cepilnih centrih, tako da celovitih podatkov o deležu precepljenosti v Slovenski vojski trenutno nimajo.