Slovenska vojska. Foto: BoBo
Slovenska vojska. Foto: BoBo

Levica in SD sta že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) od letos do leta 2026 novembra lani v DZ vložila dovolj podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Koalicijska večina je nato le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma.

Ustavno sodišče: Odloki o prepovedi in omejevanju števila udeležencev shodov neustavni

Opozicija s prvopodpisanim koordinatorjem Levice Luko Mescem je nato na ustavno sodišče naslovila zahtevo za oceno ustavnosti tega sklepa.

Ustavno sodišče pa je zahtevo zavrglo zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev. Kot pojasnjujejo v odločbi, je ustavnosodno varstvo referenduma v primeru zakonov o nujnih ukrepih zagotovljeno z zahtevo za oceno ustavnosti zoper zakon, o katerem je DZ prepovedal referendum, ne pa zoper sklep o nedopustnosti referenduma.

Zato po njihovih navedbah niso izpolnjeni pogoji iz zakona o referendumu in ljudski iniciativi za presojo ustavnega sodišča. Ker je ustavno sodišče zahtevo zavrglo, se ni ukvarjalo z vprašanjem, ali je sklep DZ-ja o nedopustnosti referenduma veljaven predpis.

Ustavno sodišče: DZ je upravičeno izključil referendum o investicijah v vojsko

Ustavni sodniki so omenjeni sklep sprejeli soglasno.

Ustavno sodišče sicer odloča tudi o ustavnosti zakona samega, izvajanje zakona pa je do končne odločitve zadržalo.

Medtem pa je DZ aprila sprejel novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. Predstavniki Levice so v DZ nato vložili še 10.000 podpisov pod pobudo za referendum o tej noveli, ki po njihovem mnenju predstavlja obvod za nakupe orožja.

Kot že pri zakonu o investicijah v SV je državni zbor tudi za ta zakon sklenil, da referendum o njem ni dopusten, Levica pa je napovedala, da bo sklep izpodbijala na ustavnem sodišču.