Janja Roblek je ena izmed pobudnikov ustavne presoje, ki so svoj zahtevek na ustavno sodišče naslovili na začetku marca. Foto: MMC RTV SLO
Janja Roblek je ena izmed pobudnikov ustavne presoje, ki so svoj zahtevek na ustavno sodišče naslovili na začetku marca. Foto: MMC RTV SLO

Intervencijski zakon, ki je zamrznil usklajevanje plač javnih uslužbencev, bo vsaj za zdaj ostal v veljavi, tudi njegov "sporni" 7. člen. Sodnikom se plače tako ne bodo usklajevale.

Ustavno sodišče je v obrazložitvi sklepa navedlo, da omenjena določba ne učinkuje neposredno in da pobudniki postopka za oceno ustavnosti ne izkazujejo ustreznega pravnega interesa. Tako niso bila izčrpana vsa pravna sredstva za izpodbijanje konkretnega akta.

Plače sodnikov se niso usklajevale od 2006
Pobudo za presojo ustavnosti spornega 7. člena intervencijskega zakona, ki so ga poslanci sprejeli konec decembra, so sicer vložili Janja Roblek in sodniki slovenskih sodišč ter Branko Reisman. Ob vložitvi pobude začetek marca je predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek razložila, da so sodniki pripravljeni na varčevanje, vendar pa v enakem obsegu kot funkcionarji drugih vej oblasti. Sodniki pa so praktično že od leta 2006 "na isti stopnički".

Težava, ki so jo v intervencijskem zakonu videli sodniki, je tako v tem, da njihove plače že do zdaj niso bile usklajene s plačami funkcionarjev in drugih zaposlenih v javni upravi. Preden bi zamrznili njihove plače, bi tako po mnenju pobudnikov presoje morali njihove plače uskladiti do mere, do katere so se plače predstavnikov drugih vej oblasti že uskladile.