Gregor Virant je sporočil, da je večina sprejela predlog intervencijskega zakona. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Gregor Virant je sporočil, da je večina sprejela predlog intervencijskega zakona. Foto: MMC RTV SLO/A. S.
Državni zbor
Intervencijski zakon morajo poslanci sprejeti najpozneje v petek, če želijo, da bi ukrepi začeli veljati 1. januarja. Foto: BoBo
Dogovor o intervencijskem zakonu sprejet

Potem ko so predstavniki socialnih partnerjev z Zoranom Jankovićem dopoldne dosegli dogovor o intervencijskem zakonu, je bilo soglasje doseženo tudi na sestanku pri predsedniku DZ-ja Gregorju Virantu, zdaj pa je zeleno luč predlogu zakona dal tudi odbor DZ-ja za finance. Med dopolnila, ki so jih dodali predlogu, je tudi določilo, da bodo ukrepi veljali le v prvi polovici prihodnjega leta.

Predsednik parlamenta Gregor Virant je pred sejo odbora sprejel predstavnike sindikatov in upokojencev ter večino vodij poslanskih skupin. "Velika večina se je strinjala, da se že dosežen dogovor sprejme," je novinarjem povedal Virant. Le še DeSUS bo svojo odločitev sporočil v petek, ko se bo sešel pristojni organ stranke, je dejal.

DeSUS namreč opozarja, da intervencijski ukrepi posegajo tudi v življenja upokojencev, ki so v času krize najranljivejši. Z zakonom bi po mnenju stranke prihranili le 120 milijonov evrov. DeSUS kljub temu ne izključuje možnosti podpore intervencijskemu zakonu.

Po dogovoru bodo transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev ostali zamrznjeni v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Delo teče naprej
Virant je še pred posvetom predstavnikov parlamentarnih strank v prostorih državnega zbora izrazil zadovoljstvo nad sporazumom, ki so ga na jutranjem sestanku dosegli Zoran Janković in socialni partnerji.

Pol leta časa za dogovor, kako naprej
"Tako smo dobili šest mesecev časa za dogovarjanje o vseh potrebnih reformah," je dejal najverjetnejši mandatar in dodal: "V tem času se bomo morali dogovoriti, kako naprej." Poudaril je, da so dokazali, da se znajo dogovoriti. "Računam na to, da bo Evropa to spoštovala in tudi obrestne mere bi bile lahko zaradi sprejetja intervencijskega zakona nižje," je dejal. Tako prihranjena sredstva bi potem po njegovih besedah "res lahko šla na področja pravic upokojencev in brezposelnih".

Semolič: Počakajmo na DZ
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič ugotavlja, da je doseženi dogovor korak naprej, vendar pa bo treba počakati še na sestanek s poslanskimi skupinami danes popoldne, je povedal. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da jim je "Jankovića in predstavnike vlade uspelo prepričati, da je iz zakona nujno treba izvzeti nadomestila za čas brezposelnosti".

Opozoril pa je na to, da bo na koncu štela večina v državnem zboru. "Počakajmo na to, ali se bo ta večina oblikovala," je dejal. V sredo "smo namreč spremljali dogajanje v državnem zboru in videli, kakšen relief se oblikuje tam", je pojasnil.

Na seji ekonomsko-socialnega sveta so se dogovorili še, da v prvem polletju 2012 ne bo nobenih enostranskih posegov v dosežen dogovor. Janković ob tem dodaja, da se bodo parlamentarne stranke zavezale k varčevalnim ukrepom, zlasti pri javnih naročilih, na kar je opozorilo tudi Računsko sodišče.

Zakon prva prioriteta za vse
Predsednik ESS-ja, Jože Smole, je pred sejo, ki se je je udeležil tudi Janković, zatrdil, da je zakon "prva prioriteta tako za delodajalce kot za delojemalce in vlado", ter opomnil, da je svet eno izmed različic intervencijskega zakona že obravnaval in ga v bistvu podprl. Kot predstavnik delodajalcev pa je poudaril, da je za delodajalce pomembno, "da se nekaj zgodi", torej da se zakon sprejme. Z dogovorom so zadovoljni tudi sindikati.

Intervencijski zakon morajo poslanci, kot je znano, sprejeti najpozneje v petek, če želijo, da bi ukrepi začeli veljati 1. januarja.

Dogovor o intervencijskem zakonu sprejet