Sindikati pozivajo sodišče naj ne popusti politike. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati pozivajo sodišče naj ne popusti politike. Foto: MMC RTV SLO

Poleg tega bo na dnevnem redu tudi zahteva za oceno ustavnosti zakona o poroštvu države za zagotavljanje finančne stabilnosti v območju evra, ki so jo vložile skupine poslancev SDS-a, SLS-a in SNS-a. Ti nasprotujejo višini in načinu izdajanja poroštev. Na Slovenijo v skupnem mehanizmu pomoči odpadeta dve milijardi evrov poroštev

Državni zbor (DZ) je sicer 11. januarja odločil, da na ustavno sodišče posreduje zahtevo za presojo, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oz. zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Referendum o pokojninski reformi so zahtevali sindikati z Zvezo svobodnih sindikatov (ZSSS) na čelu.

Protiustavno stanje?
Po mnenju državnega zbora je presoja referendumske pobude na ustavnem sodišču med drugim potrebna zato, ker že prihaja do neustavnega stanja zaradi neuveljavitve novega pokojninskega zakona.

Brez uveljavitve država namreč ne bo zmožna poravnavati svojih obveznosti do upokojencev, trdijo poslanci. Sindikati medtem opozarjajo, da je reforma krivična do delavk in delavcev.