Ustavno sodišče. Foto: BoBo
Ustavno sodišče. Foto: BoBo

Po poročanju medijev naj bi imeli ustavni sodniki danes sicer na mizi predlog sklepa, ki ga je podal predsednik sodišča in sodnik poročevalec v tej zadevi Matej Accetto, piše Slovenska tiskovna agencija. Z njim bi odpravili začasno zadržanje dela novele zakona. Za predlog naj bi bila že oblikovana tudi zahtevana navadna večina glasov, torej štiri proti tri. To po pojasnilih nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča zadostuje za posamezne sklepe – ne pa za končno odločitev o stvari.

Za ustavnost ali neustavnost je potrebnih pet glasov

Zakon o ustavnem sodišču v 41. členu določa, da mora o skladnosti zakona z ustavo ustavno sodišče odločiti z večino glasov vseh sodnikov. V zadevi RTV Slovenija odloča le sedem ustavnih sodnikov. Za potrditev ali zavrnitev zakona pa mora biti najmanj pet sodnikov.

Pred ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija se je sam izločil sodnik Rok Čeferin, saj odvetniška pisarna Čeferin sodeluje z RTV-jem. Na pobudo predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča pa je kasneje ustavno sodišče izločilo še sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, ki dopolnilno dela na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o zakonu o RTV-ju.

Zadržani deli zakona, ki je bil potrjen na referendumu

Sorodna novica Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela zakona o RTV Slovenija

Ustavno sodišče se je konec februarja odločilo zadržati izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki med drugim določajo, da se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele in da prvo sejo sveta skliče v. d. generalnega direktorja najpozneje v 15 dneh po objavi sklepov o imenovanju in izvolitvi večine vseh članov sveta v uradnem listu.

V celoti pa je ustavno sodišče zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

O zadržanju novele zakona je v januarju odločalo osem sodnikov. Za zadržanje so glasovali Rok Svetlič, ki je bil v zadevi sodnik poročevalec in je napisal odločbo, Marko Šorli, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Matej Accetto. Proti pa so glasovale Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Neža Kogovšek Šalamon, ki so napisale tudi odklonilna ločena mnenja.

Koliko časa lahko traja začasna odredba za zadržanje zakona, sicer ni določeno. Lahko, vse dokler ne bo dosežena sklepčnost sodnikov.

Menjava sodnika poročevalca

Sredi aprila je bil zamenjan sodnik poročevalec v zadevi zakon o RTV Slovenija, saj je Svetliča zamenjal predsednik ustavnega sodišča Accetto. Vloga sodnika poročevalca je priprava gradiva za obravnavo na seji ustavnega sodišča.

Mediji so tedaj poročali, da poznavalci menijo, da je Svetlič pripravil vsebinski predlog odločitve, vendar nato ni dobil zahtevanih petih glasov za potrditev.

"V skladu z razporedom dela so se sodniki dogovorili, da se zadeva dodeli sodniku Accettu," so tedaj skopo pojasnili na ustavnem sodišču.

Kaj presojajo ustavni sodniki?

Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na RTV Slovenija. Tako pobudniki ustavne presoje kot tudi vlada so se zavzeli za to, da se pobuda obravnava javno. Ustavno sodišče se je v odločbi, sprejeti februarja, odločilo zadržati izvajanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele, ki je začela veljati 28. decembra lani.

Omenjeni odstavki med drugim določajo, da se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. V celoti pa je sodišče zadržalo 24. in 25. člen novele, ki določata, da svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.