Za ustavnega sodnika so se prijavili Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek. Foto: BoBo
Za ustavnega sodnika so se prijavili Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek. Foto: BoBo
Sorodna novica Koritnik: Če delavec na gradbišču ne nosi čelade, lahko izgubi službo

Sodišče je zavrnilo navedbo vlade, da je odlok sprejela kot delodajalec in ne kot oblastni organ, kar je tudi večkrat javno dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Vlada tudi ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave virus SARS-CoV-2 širil bistveno hitreje kot v preostali populaciji ali skupinah posameznikov, ki so glede na svojo zaposlitev še bolj izpostavljeni tveganim stikom oziroma kjer so stiki intenzivnejši. "Zato trditvam vlade, da je izpodbijani ukrep edini, ki omogoča zagotavljanje pravice delavcev do varnega in zdravega okolja, ni mogoče slediti," je zapisalo ustavno sodišče. Posledica zadržanja je le ta, da bodo zaposleni v državni upravi še naprej sledili pogoju PCT. Zaradi zadržanja tako ne bodo nastale nepopravljive posledice, je zapisalo ustavno sodišče. Če pa bi začeli odlok izvajati, bi lahko nepopravljive posledice nastale za zaposlene v državni upravi.

Za so glasovali Rajko Knez, Matej Accetto, Rok Čeferin, Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik in Katja Šugman Stubbs. Proti sta glasovala Marko Šorli in Klemen Jaklič. "To je še ena v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti," je v tvitu zapisal Jaklič.

Odziv predsednika vlade

Za vsakega, ki bo v Sloveniji v prihodnje za posledicami okužbe z novim koronavirusom zbolel ali umrl zaradi nadaljnjega širjenja virusa, ki je v glavnem posledica prenizke precepljenosti prebivalstva, nosi soodgovornost večina na ustavnem sodišču, je ob odločitvi ustavnega sodišča na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Minister: Spoštujem odločitev ustavnega sodišča

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Odločitev obžalujem, a jo absolutno spoštujem, je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Zaradi "spoštovanja do ustavnega sodišča" se do vsebine odločbe ni opredelil. Poudaril je sicer, da pravo ni eksaktna znanost, da gre za tehtanje pravic, kar pa lahko dokončno naredi le ustavno sodišče, kar je pridobitev demokracije in razvite družbe. Kako naprej, ni napovedal. Je pa dejal, da do dokončne odločitve ustavnega sodišča ne bo več stopal pred kamere. Epidemične številke so neizprosne in treba bo pripraviti trajne rešitve, je pojasnil.

Koritnik je nadalje obsodil sredne proteste v Ljubljani. Ogrožali so zdravje sebe in drugih, poleg tega gre za "čisti populizem" in "ogabno, poceni nabiranje političnih točk". Zapovrh so protestniki ogrožali delo novinarjev, kar je obsojanja vredno. Je pa Koritnik uperil kritično ost v delo medijev: razmisliti bi bilo treba o soodgovornosti, da so anticepilci "čez noč postali osrednje medijske osebnosti". Tako minister kot njegovi sodelavci prejemajo grožnje s smrtjo, je še navedel.

Opozicija: Opozorila so bila upravičena

V nekaterih opozicijskih strankah so se odzvali na odločitev ustavnega sodišča. V LMŠ-ju ugotavljajo, da so bila njihova opozorila upravičena. Uvedba PC pogoja, kot ga predlaga vlada, po njihovi oceni pomeni de facto obvezno cepljenje za vse zaposlene v državni upravi, ki covida-19 niso preboleli. "Tega pa ni dopustno narediti z vladnim odlokom," so izpostavili v sporočilu za javnost in dodali, da bi takšna zahteva morala biti opredeljena v zakonu o nalezljivih boleznih, o takem ukrepu pa bi se po njihovem prepričanju morala izreči predvsem stroka.

Tudi v SD-ju so opozorili, da iz vseh dosedanjih odločitev ustavnega sodišča izhaja, da z odloki ni mogoče posegati v pravice ljudi. "To je nov dokaz protiustavnega ravnanja vlade," so navedli v zapisu, objavljenem na Twitterju. Kot so zapisali, ustavno sodišče nikoli doslej odločitev katere koli vlade tako pogosto spoznavalo kot neustavne ali pa jih zadržalo, zato je nujno, da se obdobje sedanje vlade konča.

Podoben je tudi odziv stranke SAB. "Še ena klofuta vladi, ki ne spoštuje zakonov in pravic posameznikov," so zapisali v tvitu in dodali, da se na tak način ne vlada in ne izigrava zakonodaje in DZ-ja. "Ker vlada v DZ-ju nima večine, je edina prava pot, da odstopi," menijo.

Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC
Rok Cvetko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Rok Cvetko. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Policijski sindikat zadovoljen

V Policijskem sindikatu Slovenije pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, saj je po njihovi oceni s tem preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine, tako v pravice policistov kot drugih zaposlenih v državni upravi in ostalih državljanov. Kot je dejal predsednik sindikata Rok Cvetko, od delodajalca pričakujejo, da bo "absolutno spoštoval to odločitev".

"Ocenjujemo pa, da ta odločitev v tem trenutku nastavlja predvsem ogledalo vladi, zaradi ravnanj katere smo priča evidentnemu nazadovanju države na področju temeljnih pravnih in demokratičnih standardov," je na novinarski konferenci dejal Cvetko.

Pričakujejo, da se bo po tej odločitvi ustavnega sodišča tudi vlada vnaprej bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva, odločala o pravicah zaposlenih vseh v Sloveniji.
Cvetko je na kratko povzel tudi oceno tehtanja ustavnega sodišča glede težko popravljivih posledic. Kot je navedel, je ustavno sodišče ocenilo, "da ni mogoče pritrditi vladi, da bi bile posledice zadržanja izvrševanja izpodbijanje določbe težje od posledic, ki bi nastale, če bi se ta določba izvrševanja".

Kot je dejal Cvetko, bi v sindikatu uporabili enake korake kot zdaj, tudi če bi bil pogoj PC uveljavljen za celotno državo, ne samo za državno upravo. "Ključni problem, ki ga naslavljamo pri naši zahtevi, je predvsem to, da ni odlok tisti, s katerim se lahko nalaga obvezno cepljenje, temveč bi to moralo biti urejeno izključno z zakonom," je dejal.

Pričakujejo, da bo tudi končna odločitev ustavnega sodišča podobna kot tokratna.

Pričakujejo tudi, da bo delodajalec od petka naprej spoštoval odločitev ustavnega sodišče in ljudi ne bo silil v obvezno cepljenje oz. jih ob neizpolnitvi pogoja cepljenja ali prebolelosti napotoval domov.

Nastale bi lahko težave v državni upravi

Če izvajanja odloka ustavni sodniki ne bi zadržali, bi lahko že v petek nastale težave pri zagotavljanju dovolj zaposlenih na delovnih mestih v policiji, zaporih, na upravnih enotah, tudi klicnih centrih na številko 112. V večini državnih organov tudi niso prejeli navodil, kaj bi bilo z zaposlenimi, ki pogoja PC ne izpolnjujejo. V državni upravi je sicer zaposlenih 31 tisoč ljudi, koliko jih pogoja preboleli/cepljeni ta trenutek ne izpolnjuje, pa ni znano.

Pred ustavnim sodiščem se je zbrala manjša skupina protestnikov, ki nasprotujejo vladnim ukrepom. Ob 10. uri jih je bilo pred stavbo sodišča okoli dvajset. Policija je že pred tem zaprla del Beethovnove ulice, tako da dostop do vhoda sodišča ni mogoč. Foto: MMC RTV SLO
Pred ustavnim sodiščem se je zbrala manjša skupina protestnikov, ki nasprotujejo vladnim ukrepom. Ob 10. uri jih je bilo pred stavbo sodišča okoli dvajset. Policija je že pred tem zaprla del Beethovnove ulice, tako da dostop do vhoda sodišča ni mogoč. Foto: MMC RTV SLO

"Tistim, ki bi lahko pridobili potrdilo zdravnika, da cepljenje zanje ni priporočljivo, smo svetovali, naj si ga priskrbijo," je za Radio Slovenija pojasnil predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk. Preostalim so svetovali, naj se zatečejo v bolniški stalež oziroma naj ne pridejo v službo. Na obrambnem ministrstvu oziroma v vojski bi lahko, če jim ne bi bilo mogoče odrediti dela od doma, najprej izkoristili ure in dopust, nato pa bi bili poslani na čakanje na delo zaradi višje sile ob nadomestilu v višini polovice plače, je poročala novinarka Jolanda Lebar.

Odvetnica Nataša Pirc Musar, ki je vložila ustavno pobudo za Policijski sindikat Slovenije, ponavlja, da gre pri tem odloku "nedvomno za prikrito obveznost cepljenja". Če državnemu uslužbencu, ki ni cepljen, ne moreš odrediti dela na domu, ga ne smeš spustiti na delovno mesto, kar po besedah odvetnice pomeni, da se bo prisiljen cepiti ali pa mu bo odpovedana pogodba o zaposlitvi.

Očitki o nepremišljeni in nejasni spremembi pogoja

Iz pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so sporočili, da vsebinsko podpirajo vse ukrepe, ki so namenjeni zaščiti in varovanju zdravja, in da so sodelovali v kampanji za promocijo cepljenja. "Ne glede na navedeno, pa smo prepričani, da je sprememba pogoja PCT v PC za državno upravo z vladnim odlokom sprejeta nepremišljeno, način uveljavljanja tega pogoja pa je nejasen in nelogičen," je v odprtem pismu vladi in ministrstvu za javno upravo zapisal vodja pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

Opozoril je na šibke pravne podlage nekaterih določb vladnega odloka. "V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja opozarjamo, da bi morebitno izvajanje odloka v smeri trajnih sprememb v delovnopravnem položaju delavcev povzročilo nepopravljivo škodo," je zapisal Počivavšek, ki je pričakoval, da bo ustavno sodišče zadržalo izvajanje odloka. Vlado je sicer pozval, naj "sporne odloke nemudoma umakne in ukrepe za varovanje in zaščito državljanov uveljavi na zakonit in ustaven način ob doslednem spoštovanju delitve oblasti".

Sorodna novica Logar: "Ukrep PC je nastal na pobudo vlade, ne strokovne skupine"

Ustavno sodišče prejelo številne pobude

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je ustavno sodišče prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno.

Vlada je namreč sklenila, da bi morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bi želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko bi se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bi veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), ne za celoten javni sektor.

Ustavno sodišče o tem, ali je pogoj PC skladen z ustavo