Nedoslednost se pojavlja tudi pri 26 drugih pravnih subjektih, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Republika Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Nedoslednost se pojavlja tudi pri 26 drugih pravnih subjektih, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Republika Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Nedoslednost pri navajanju družbenika v poslovnem registru Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) se med drugim pojavlja tudi pri Centru za socialno delo Tržič, Slovenski filharmoniji, Srednji šoli Zagorje, Bolnišnici Golnik, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter celo pri Univerzi v Ljubljani.

Pristojni organi ugotavljajo razloge za neskladje in način, kako bodo uradne evidence usklajene z dejanskim stanjem. "Nesporno je namreč dejstvo, da je lastnik STA Republika Slovenija, ki je tudi lastnik ali solastnik drugih 26 pravnih subjektov, katerih lastništvo je napačno evidentirano pod nazivom kabinet predsednika vlade," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po podatkih Ajpesa je bilo ugotovljeno, da je pred združitvijo sodnega in poslovnega registra v enotni poslovni register v prvotnem poslovnem registru Republika Slovenija nastopala kot ustanovitelj ali družbenik pod dvema različnima matičnima številkama, napaka pa se je nato zgodila pri prenosu sodnega registra v enotni poslovni register.

Ob tem so v premierjevem kabinetu odločno zavrnili nekatere trditve, da je "STA čudežno padla v Janšev žep", saj je na podlagi navedenega očitno, da je bila po tej logiki od ustanovitve naprej tudi v žepih vseh prejšnjih predsednikov vlad.