Na vladi bodo zahtevali, da se napaka popravi. Foto: MMC RTV SLO
Na vladi bodo zahtevali, da se napaka popravi. Foto: MMC RTV SLO
Zapis iz sodnega registra
Zapis iz sodnega registra, ki kaže lastnika STA-ja. (Za povečavo klikni na sliko.) Foto: MMC RTV SLO

Potem ko se je ugotovilo, da je v registru Ajpesa zapisano, da je Republika Slovenija le 3,4-odstotna lastnica STA-ja, večinski lastnik pa je Kabinet predsednika vlade, so na vladi preverili podatke in ugotovili, da je napaka nastala pri usklajevanju matičnih številk pravnih oseb in njihovih nazivov, ki so se spreminjali v zadnjih letih.

Zahtevali bodo popravek
Pravi lastnik je tako Republika Slovenija, na vladi pa bodo zapis tega v Ajpesovem registru tudi zahtevali. Kot razlagajo, je pri usklajevanju naziva z matično številko v podatkih o družbenikih STA-ja prišlo do samodejne spremembe prej vpisanega družbenika, Izvršnega sveta Republike Slovenije, v Kabinet predsednika vlade, ki je nasledil matično številko nekdanjega Izvršnega sveta RS.

Po prepisu ni nihče preverjal, ali se vse ujema; v sodnem registru so napako sicer zasledili in jo odpravili, na Ajpesu pa ne, zato se tudi podatki o lastništvu razlikujejo.

Odkup poleti 2005
Država je julija 2005 od nekdanjega direktorja STA-ja Tadeja Labernika odkupila zadnji poslovni delež agencije, finančno ministrstvo pa je takrat sporočilo, da je Republika Slovenija postala edina lastnica STA-ja.

Podatki sodnega registra kažejo, da je STA 24. maja leta 1991 s skoraj 11 milijoni tolarjev kot večinski lastnik ustanovil Izvršni svet RS, skupaj z družbo INI.

Kabinet premierja najprej zahteval spremembo naziva, nato še naslov
Kabinet predsednika vlade pa je leta 2004, le deset dni po tem, ko je prisegla vlada Janeza Janše, prek zastopnice in vodje kabineta Nike Dolinar vložil zahtevo za spremembo naziva v poslovnem registru. Vlado z matično številko 5241839000 je tako zamenjal kabinet vlade z isto matično številko in naslovom, januarja 2006 pa je dal kabinet vlade spremeniti še naslov - iz Gregorčičeve ulice 20 v Gregorčičevo ulico 25.

Labernik: O spremembi družbenika me niso obvestili
Na navedbe se je že odzval Tadej Labernik. Pojasni je, da je bil v času, ko naj bi prišlo do sprememb večinskega družbenika, še vedno enakopraven lastnik STA-ja. O nameravani spremembi ga niso obvestili, niti pridobili njegovega soglasja.

Je pa Labernik pojasnil tudi ozadje svoje prodaje. Dejal je, da je do nje prišlo po telefonskem klicu 28. aprila 2005, ko mu je bilo "zelo odkrito in jasno sporočeno, da v kolikor do prodaje ne bo prišlo, bodo ukinjeni tudi viri financiranja za delo, ki ga STA opravlja za državo in ki je bil opredeljen v vsakoletnem državnem proračunu".

Labernik je dejal še, da s svojega takratnega položaja v Sarajevu ni želel ogrožati sistema in eksistence ljudi, ki so ustvarjali STA.

C. R.