Vse je kazalo dobro, a so se razmere hitro spremenile, pravijo v Balonarskem centru. Foto: RTV MMC, P. S.
Vse je kazalo dobro, a so se razmere hitro spremenile, pravijo v Balonarskem centru. Foto: RTV MMC, P. S.
Zakaj je izkušen pilot kljub vsemu poletel?
Nekateri poškodovanci že doma

V sporočilu za javnost so poudarili, da je balon v času nesreče vodil zelo izkušen pilot, ki ima opravljenih nekaj tisoč poletov. Letno je za balonarski center prepeljal več tisoč potnikov brez kakršnega koli incidenta, so navedli. V preteklosti pa je večkrat odpovedal polet zaradi vremenskih in drugih okoliščin, ki ne bi omogočale varnega letenja.

Ob tokratnem vzletu balona je pilot preveril vse meteorološke podatke, ki so v času poleta izkazovali, da je polet mogoč in izvedljiv. Ob 4. uri zjutraj je tako preveril radarske meteorološke podatke na radarski sliki in podatke iz računalnika (Aladin), spustili pa so tudi pet helijevih balonov, na katerih so meritve kazale, da je do višine 300 metrov brezvetrje, nad to višino pa piha veter s hitrostjo tri metre na sekundo.

Te podatke so po navedbah balonarskega centra dvakrat preverili na hidrometeorološki postaji na Krimu, prav tako so bile pred poletom opravljene še ponovne meritve s sondami, ki so pokazale, da je stanje nespremenjeno. Tudi oblačnost ni bila razvidna, dodajajo.

Začel pristajati, a ga je ujel strižni veter
Balon je vzletel okoli 6.50, polet pa je bil načrtovan in izpeljan z vsemi pravili stroke, so zagotovili. Vremenske razmere pa so se v zelo kratkem času močno spremenile, zato je pilot, ko je prejel to informacijo, začel vse postopke za pristanek.
A sta se z zahoda in vzhoda z več kot 150 kilometrov na uro približevali nevihti, ki sta s strižnim vetrom povzročili tragičen pristanek, so še pojasnili.

Vsem svojcem umrlih, poškodovanih in drugim udeležencem nesreče so izrekli "iskreno in globoko sožalje". Zagotavljajo, da bodo pristojnim službam in preiskovalnim organom nudili vso potrebno pomoč.

Zakaj je izkušen pilot kljub vsemu poletel?
Nekateri poškodovanci že doma