V. d. direktorjev bosta Radio in Televizijo vodila do naslednjega programskega sveta. Foto: Bobo
V. d. direktorjev bosta Radio in Televizijo vodila do naslednjega programskega sveta. Foto: Bobo

Vi tako ali tako veste, koga boste imenovali čez tri tedne. 20 let ste v tej hiši, poznate vsa imena, veste, ali so ti ljudje sposobni.

Programski svetnik Sergij Pelhan generalnemu direktorju RTV-ja
Mojca Menart
Tako Menartova kot Lombergar bosta tudi samo kot vršilca dolžnosti direktorjev imela veliko dela. To potrjujejo tudi besede Slavka Bobovnika: "Ta hiša ni v normalnih razmerah od novembra lani." Foto: BoBo

Mi smo imeli Kolo sreče pred 20 leti. A zdaj bomo pa o oddaji, ki sploh ne sodi na nacionalno televizijo, odločali prioritetno? Tudi komercialna TV se ji je odrekla.

Programski svetnik Sašo Hribar o oddaji Kolo sreče
Jože Možina in Vinko Vasle
Možini in Vasletu je z današnjim dnem prenehal mandat v. d. direktorja Televizije oz. Radia. Možina je moral na programskem svetu še pojasniti nekatere odločitve v zvezi s televizijskima oddajama Kolo sreče in Pogledi Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Menartovo je soglasno podprlo 23 programskih svetnikov, Lombergarja pa 17 svetnikov, štirje so bili proti. Programski svetniki so imeli kar nekaj pomislekov glede dolžine mandata v. d. Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je najprej predlagal, naj mandat v. d. traja do imenovanja direktorja oz. največ tri mesece. Po razpravi, v kateri so svetniki pozivali, naj obdobje skrajša na en mesec ali do imenovanja direktorjev celo sam prevzame obe funkciji, pa je za datum, do katerega morata biti imenovana direktorja, predlagal 15. oktober letos.

Filli je vršilca dolžnosti, ki bosta Radio in Televizijo tako vodila do imenovanja novih direktorjev oz. najdlje do 15. oktobra, predlagal, ker sta Vinku Vasletu in Jožetu Možini z 31. avgustom potekla mandata, sam pa še ni izbral novih imen med kandidati, ki so se prijavili na razpis.

Preveč prijav za mesti direktorja?
"Ob množici prijav se ni bilo mogoče odločiti in podati naprej predloga. Ker ta odločitev ni lahka, sem se odločil, da za zdaj predlagam v. d. za kratek čas," je svojo odločitev za imenovanje vršilcev dolžnosti pojasnil generalni direktor.

"Namen tega je, da imamo s 1. septembrom nekoga na teh dveh mestih. Ne smemo si privoščiti, da bi ostali brez direktorjev," je prepričan Filli in dodaja: "Lahko povem, da boste imeli na naslednji seji konkreten predlog na mizi. Pravi čas pa boste izvedeli, če bom katerega izmed razpisov ponovil. Moj interes ni, da bi se stvar zavlekla."

Filli: Menartova in Lombergar idealna kandidata
Dodal je, da se je tako za Mojco Menart kot za Janeza Lombergarja odločil, ker nista vložila kandidature za direktorja, torej nista v kofliktu z drugimi kandidati, ker sta že bila direktorja in ker nihče izmed njiju ni odgovorni urednik, kar bi ju lahko postavilo v konflikt interesov pri oblikovanju Programsko-poslovnega načrta za leto 2011. "Mislim, da sta idealna kandidata, ki bi lahko ta kratek čas opravljala funkcijo v. d. direktorja," je dejal Filli.

Programski svetnik Miran Lesjak v razpravi o imenovanju v. d. direktorjev Radia in Televizije ni videl potrebe, da bi mandat vršilcev dolžnosti trajal tri mesece, in predlagal, da se skrajša na en mesec. Sašo Hribar pa se je spraševal, ali lahko Filli prevzame obe funkciji do imenovanja direktorjev. "Kdo bo probleme Radia in Televizije reševal v enem ali treh mesecih? Kdo bo v treh mesecih prevzel odgovornost? Sanacija določenih projektov traja leto, dve," je poudaril.

Programski svet izvolil še enega vršilca dolžnosti
Programski svet je volil še v. d. namestnika predsednika programskega sveta za obdobje šestih mesecev, saj je dozdajšnji namestnik, voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, s tega položaja nepreklicno odstopil ob zapletih z imenovanjem generalnega direktorja RTVS. Za novega namestnika predsednika je bil imenovan direktor agencije T-media Peter Geršič.

Pogledi Slovenije da, Kolo sreče ne?
Programski svetniki so razpravljali tudi o umestitvah oddaj Kolo sreče in Pogledi Slovenije v PPN za leto 2010. Uvrstitev oddaje Pogledi Slovenije v PPN za letos je potrdilo 21 od 22 navzočih svetnikov, strinjali pa so se, da zaradi uvedbe te oddaje ne sme trpeti preostali program.

O oddaji, ki jo bo vodil nekdanji voditelj Trenj Uroš Slak, vodja projekta pa je Bojan Traven, ki je bil zaposlen na Kanalu A, je Možina povedal: "Oddaja štarta na visoko gledanost. Ta dva gospoda sta začela na nacionalki, vse, kar znata, sta se naučila tukaj in znala se bosta prilagotiti potrebam javne televizije. Zagonska sredstva so nekoliko večja. Oddaja ima velik oglaševalski potencial in ob visoki gledanosti si lahko obetamo tudi visok zaslužek."

Umestitev oddaje Kolo sreče v PPN za leto 2010 so svetniki zavrnili - predvsem zato, ker so prepričani, da gre za marketinško in ne razvedrilno oddajo. Oddajo, ki po mnenju svetnice Mojce Kovač Šebart ne prinaša nič ne v finančno in ne v programsko shemo.

Možina pa je pojasnil: "To je gotovo projekt, ki ob pomanjkanju oglaševalskih projektov lahko prinese določen denar. Problem pa je še bolj eskaliral zaradi potreb po obračunavanju z nekdanjiim generalnim direktorjem." O predvajanju Kolesa sreče bo odločal nadzorni svet, mnenje programskega sveta je le svetovalno.

Programski svet tudi o zakonih
Poleg tega je programski svet sprejel osnovne elemente za pogodbo generalnega direktorja, se seznanil, v kakšni fazi je nastajanje PPN-ja za leto 2011, ter razpravljal o zakonu o medijih, zakonu o RTV Slovenija in zakonu o fimskem centru. O zakonih niso sprejeli nobenega sklepa, ker niso bili sklepčni.

Devet prijavljenih za direktorski mesti
Znano je, da se je na razpis za direktorja Televizije prijavilo šest kandidatov, po neuradnih informacijah naj bi prijave oddali: Miša Molk, ki opravlja funkcijo varuhinje pravic gledalcev, nekdanji vodja Multimedijskega centra RTV SLO Zvezdan Martić ter glasbenik Patrik Greblo. Med tremi prijavami za direktorja Radia se omenjata Darja Groznik, nekdanja urednica Vala 202, in nekdanji direktor Radia Miha Lampreht, ki je svojo kandidaturo tudi napovedal.

Druga imena so za zdaj še skrivnost, generalni direktor RTV-ja pa že opravlja razgovore s prijavljenimi.

Vi tako ali tako veste, koga boste imenovali čez tri tedne. 20 let ste v tej hiši, poznate vsa imena, veste, ali so ti ljudje sposobni.

Programski svetnik Sergij Pelhan generalnemu direktorju RTV-ja

Mi smo imeli Kolo sreče pred 20 leti. A zdaj bomo pa o oddaji, ki sploh ne sodi na nacionalno televizijo, odločali prioritetno? Tudi komercialna TV se ji je odrekla.

Programski svetnik Sašo Hribar o oddaji Kolo sreče