Marko Filli in Anton Guzej sta si že dvakrat predala posle. Foto: Stane Sršen
Marko Filli in Anton Guzej sta si že dvakrat predala posle. Foto: Stane Sršen
RTV Slovenija
Programski svet RTVS je 25. maja s 14 glasovi za, z dvema glasovoma proti in s štirimi vzdržanimi glasovi za novega generalnega direktorja RTV Slovenija imenoval Fillija. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Višje sodišče je razveljavilo odredbo, na podlagi katere je Guzej znova prevzel funkcijo generalnega direktorja RTV SLO. Filli: Vesel sem, da bomo začeli delati. Guzej: Zadeva je vprašljiva.

Višje delovno in socialno sodišče je v svoji odločitvi o zavrnitvi sklepa o začasni odredbi delovnega in socialnega sodišča, ki je prepovedalo izvajanje sklepa programskega sveta RTV SLO o imenovanju Fillija za generalnega direktorja, zapisalo še, da zoper sklep ni pritožbe. Filli je tako s 15. julijem znova prevzel direktorsko mesto. 15. julija je namreč sodišče sprejelo omenjeno odločitev.

Marko Filli je za MMC pojasnil, da o odločitvi še ni bil uradno obveščen, je pa prav tako kot MMC to izvedel neuradno: "Pred pol ure sem dobil SMS." Filli ob tem še pravi, da obžaluje le, da so ga imenovali šele po dveh mesecih, je pa vesel, da so bile vse obtožbe o nezakonitosti razjasnjene in označene za neutemeljene. "Veselim se, da bomo končno lahko začeli delati," je še dejal.

Anton Guzej je za MMC povedal, da je odločitev sodišča vprašljiva, in očitno je, da jo tudi sodniki zelo različno pojmujejo. Opozoril je, da statut RTV SLO in poslovnik programskega sveta, ki so ga člani sprejeli na marčevski oziroma aprilski seji - eno sejo pred glasovanjem o Filliju -, nalagata, da je za izvolitev generalega direktorja potrebna absolutna večina, kar pomeni, da svojih pravil potem niso upoštevali. Po Guzejevem mnenju gre pri tem za nekonsistentno politiko, ki se pojavlja tudi v programskem svetu, ob tem pa je poudaril, da gre za nižanje standardov, ki so nekdaj veljali za RTV SLO, zdaj pa ne veljajo več. Na vprašanje, ali predvideva kakršne koli nadaljnje korake, je Guzej dejal, da bo zadevo najprej preučil, pričakuje pa, da se bo odzvala tudi javnost.

Pikalo pričakuje še kakšen Guzejev korak
Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je odločitev sodišča potrdil v izjavi za javnost, kjer je zapisal, da "so s tem podani vsi pogoji, da g. Filli prevzame funkcijo generalnega direktorja", in dodal, da Guzej "v skladu s pogodbo, ki jo je podpisal s prejšnjim predsednikom programskega sveta Stanetom Grando, ostaja zaposlen na RTV Slovenija za nedoločen čas".

Kljub večkratnim javnim zagotovilom g. Guzeja, da ne namerava več tožiti RTV Slovenija, glede na dozdajšnje izkušnje Pikalo pričakuje "še kakšen korak zoper RTV Slovenija". Pikalo je na koncu še izrazil upanje, da bo "z današnjim dnem RTV Slovenija namesto v preteklost začela gledati v prihodnost". Je pa pred tem zapisal, da bodo vsi posli in vse pogodbe, ki so bili sklenjeni v času veljave začasne odredbe, treba pregledati in ugotoviti, ali je bila storjena škoda javnemu zavodu RTV Slovenija. Če je škoda bila storjena, se bo terjala odškodninska odgovornost. "Programsko škodo, ki je nastala v času začasne odredbe, bo zelo težko sanirati. Programski svet je na zadnji seji namreč ugotovil, da je predlog programskih izhodišč za naslednje leto neinovativen in prepisan od lanskega leta. Zaradi tega je predlog izhodišč zavrnil."

25. maja programski svet potrdil Fillija, toda ...
Programski svet RTVS je 25. maja s 14 glasovi za, z dvema glasovoma proti in s štirimi vzdržanimi glasovi za novega generalnega direktorja RTV Slovenija imenoval Fillija. Po imenovanju Fillija na čelo RTV Slovenija pa so se pojavili tudi dvomi o pravilnosti imenovanja, saj da je v nasprotju s statutom in poslovnikom zavoda. Te dvome je predsednik programskega sveta Jernej Pikalo zavračal in se pri tem skliceval na pravno službo zavoda, ki je potrdila, da je Filli prejel dovolj glasov za imenovanje.

Zaradi prenehanja pogodbe je Guzej vložil tožbo. Ljubljansko delovno in socialno sodišče je zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi Guzeju 1. junija javnemu zavodu RTV Slovenija izdalo začasno odredbo. V njej je sodišče RTV Slovenija prepovedalo vpis sklepa programskega sveta RTVS o imenovanju Fillija za generalnega direktorja v sodni register.

Obenem je sodišče javnemu zavodu takrat naložilo, da Guzeju v osmih dneh omogoči opravljanje funkcije v. d. generalnega direktorja. Predsednik programskega sveta Jernej Pikalo je že tedaj napovedal pritožbo na odločitev sodišča, ki naj bi ji to ugodilo.