Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija je na generalnega direktorja in programski svet naslovil zaskrbljen dopis glede dogajanja v zadnjem času. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj
Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija je na generalnega direktorja in programski svet naslovil zaskrbljen dopis glede dogajanja v zadnjem času. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj

Aktiv novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija je tako na generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha in programski svet RTV Slovenija naslovil dopis, v katerem so glede razrešitve direktorice televizije Natalije Gorščak navedli, da pričakujejo, da o tako pomembnih zadevah odloča tudi programski svet, "najmanj, kar pričakujemo, pa je, da se sej programskega sveta s tako pomembno vsebino, ko je potreben najširši konsenz, udeležujejo vsaj predstavniki delavcev v programskem svetu".

Skrbijo jih tudi neformalno napovedane spremembe programa in posledično ustroj javnega servisa. "Predlog programske sheme za prihodnje leto, pozneje označen kot 'delovno gradivo', razumemo kot korenito in temeljito spremembo televizijskih vsebin in vloge javnega servisa RTV Slovenija," je v imenu uredništev informativnega programa in članov aktiva novinarjev navedel izvršni odbor aktiva.

Ob tem so opozorili, da so ustvarjalci programskih vsebin o predlogih obveščeni posredno, v obliki govoric ali objav v medijih. "Argumentov in analiz, ki bi utemeljevali premikanje predvajanja oddaj, zmanjševanje njihovega števila, ukinjanje in nadomeščanje z drugimi vsebinami, ne poznamo," so izpostavili.

Na programski svet so se obrnili s pozivom, da dobro preuči morebitne programske spremembe in da se o tem posvetuje z uredništvi informativnega programa, pri čemer pa k poglobljeni in argumentirani razpravi o spremembah pozivajo še pred potrjevanjem novega programsko-poslovnega načrta.

Sorodna novica Grah Whatmough razrešil direktorico TV Slovenija

Razrešitev brez soglasja programskega sveta

Grah Whatmough je namreč razrešil direktorico televizije Natalijo Gorščak brez soglasja programskega sveta, saj ta zaradi nesklepčnosti na zadnji seji o tem ni pravočasno odločal.

Mediji pa so poročali tudi o njegovem predlogu sprememb televizijskega sporeda, ki med drugim predvideva uvedbo narodno-zabavne oddaje ob ponedeljkih zvečer, preložitev Studia City na torek, izmenjaje z dokumentarnim filmom, ter ukinitev Zvezdane in Zadnje besede.

Programski svet spet v ponedeljek

Nova seja programskega sveta je sicer sklicana za ponedeljek, na dnevnem redu pa za zdaj ostaja tudi soglasje k razrešitvi direktorice, čeprav to ne bo imelo vpliva na odločitev Graha Whatmougha. Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič pričakuje, da bo seja sklepčna.

Zaplet s sejo nadzornega sveta

Grah Whatmough bo predvidoma moral o zakonitosti svojih dejanj poročati tudi nadzornemu svetu. Tako je sklenil nadzorni svet pred dvema dnevoma, ko so tudi izvolili novega predsednika, Danila Tomšiča.

Sorodna novica Grah Whatmough: Sklic seje nadzornega sveta RTV Slovenija je bil nezakonit

Pravno mnenje Čeferin: Seja je bila nezakonita

Grah Whatmough in namestnik predsednika nadzornega sveta Borut Rončević, ki je svet vodil od aprilskega odhoda Graha Whatmougha s čela nadzornega sveta na čelo RTV Slovenija, sta sicer po seji ocenila, da je bila seja nezakonita, sklepi pa so neveljavni. Sejo so namreč sklicali štirje svetniki, medtem ko jo je za drug datum že prej sklical Rončević. Ta je na Twitterju navedel, da bo seja 29. septembra. Pri tem sta se Grah Whatmough in Rončević sklicevala na mnenje odvetniške družbe Čeferin.

Pravno mnenje Ferfolja, Ljubič, Bauk: Seja je bila zakonita

V pravnem mnenju, ki so ga pripravili v odvetniški družbi Ferfolja, Ljubič, Bauk, pa piše, da je Rončević sejo, ki so jo zahtevali štirje člani nadzornega sveta, sklical za čez 49 dni in s tem ni sledil njihovi zahtevi po takojšnem sklicu seje. Tako so svetniki pravilno presodili, da je nastopila situacija, ki jo predvideva poslovnik nadzornega sveta, ki pravi, da če njihova zahteva ni sprejeta v roku enega tedna, lahko ti predlagatelji sami skličejo sejo in predlagajo dnevni red. Tako je bil sklic seje v celoti skladen s poslovnikom, še navaja pravno mnenje, ki ga je pridobil STA.