Med sedanjimi prijavitelji za sodelovanje v predreferendumski kampanji so tudi SDS, PS, SD in vlada. Foto: BoBo
Med sedanjimi prijavitelji za sodelovanje v predreferendumski kampanji so tudi SDS, PS, SD in vlada. Foto: BoBo

Državni volilni komisiji je bilo treba do torka sporočiti organizatorje referendumske kampanje, odgovorno osebo in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa. Za sodelovanje v kampanji so se prijavili tudi v parlamentarnih strankah SDS, PS in SD, zunajparlamentarni stranki Zeleni Slovenije in Krščanski socialisti Slovenije ter društvo Davkoplačevalci se ne damo, Združenje v gibanju OPS - osveščeni prebivalci Slovenije in Urad vlade RS za komuniciranje.


Prestavljen datum referenduma

Referendum o arhivih naj bi potekal že 4. maja, a je ustavno sodišče odlok o razpisu referenduma razveljavilo, češ da bi izvedba referenduma v času po prvomajskih praznikih in počitnicah volivcem otežila uresničevanje volilne pravice.

Državni zbor je tako določil nov datum referenduma, in sicer 8. junij. V SDS-u so na ustavno sodišče spet vložili zahtevo za oceno ustavnosti odloka, a so ustavni sodniki tisto zahtevo zavrnili.

Ker gre za nov datum referenduma, so morali tisti organizatorji kampanje, ki so se že prijavili pred referendumom, ki naj bi bil 4. maja, to storiti še enkrat, če želijo sodelovati v kampanji pred referendumom o arhivih.