Bo ustavno sodišče vnovič zadržalo volitve? Foto: MMC RTV SLO
Bo ustavno sodišče vnovič zadržalo volitve? Foto: MMC RTV SLO

V četrtek je začel veljati zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper, ki sta ga vložila poslanca SD-ja Luka Juri in Marijan Križman, potem ko je razpis lanskih lokalnih volitev odpravilo ustavno sodišče. To je volitve zadržalo zaradi zapletov pri ustanavljanju občine Ankaran. Državnemu zboru je ustavno sodišče naložilo, da mora občino Ankaran ustanoviti, kar pa poslankam in poslancem kljub večkratnim poskusom ni uspelo.

Strmičnik: Ankarančani se čutijo prizadete
Prav zato so pobudniki ustanovitve občine Ankaran že napovedali, da bodo razpis volitev v Kopru izpodbijali na ustavnem sodišču in ustavnemu sodišču predlagali, naj volitve znova zadrži. Krajevna skupnost Ankaran, Skupnost Italijanov Ankaran, Pobuda za ustanovitev Občine Ankaran in 951 volilnih upravičencev bodo pobudo za ustavno presojo vložili ne le za današnji odlok, ampak tudi za zakon o razpisu rednih volitev v Kopru. Menijo namreč, da je DZ z obema aktoma samovoljno preoblikoval volilno telo.

Zakon in odlok namreč po besedah vodje pobude Gregorja Strmčnika močno odstopata od tega, kar je ustavno sodišče naložilo državnemu zboru, torej da ustanovi občino Ankaran ter razpiše ločene volitve za Koper in Ankaran. Ankarančani se čutijo prizadete, ker so napačno vpisani v volilni imenik v občini Koper, dodaja.

Ankarančani: Gre za zavestno kršenje pravic
Poleg tega oba akta predvidevata lokalne volitve za obstoječe organe v občini Koper, kar še vedno obsega tudi naselje Ankaran, kar pomeni, da "odrejata lokalne volitve v občinski strukturi, ki jo je ustavno sodišče razglasilo za neustavno", so zapisali v sporočilu za javnost. Prepričani so, da zakon in odlok pomenita "le končno fazo zavestne, premišljene in usklajene obstrukcije dolžnosti državnega zbora, da izvrši odločbo ustavnega sodišča".

Občina Ankaran bi imela približno 3.200 prebivalcev. Nekateri so zato opozarjali, da ne izpolnjuje pogoja 5.000 prebivalcev. A zakonodaja je vse do srede lanskega leta dopuščala izjeme in ustanovitev občin z manj kot 5.000, vendar ne manj kot 2.000 prebivalci. Takih je med zdajšnjimi 211 občinami več kot polovica.

Roki začnejo teči 30. maja
Predsednik parlamenta Pavel Gantar je volitve v Kopru razpisal za 10. julij, roki za njihovo izvedbo pa bodo stekli 30. maja.