Najpomembnejši del seje nadzornikov ni bil posnet. Foto: BoBo
Najpomembnejši del seje nadzornikov ni bil posnet. Foto: BoBo

Iz Kopra so sporočili, da je uprava družbe Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zahtevane podatke poslala v petek, razen zapisnika seje, ker ta še ni bil potrjen od članov nadzornega sveta (NS). Poslovnik o delu NS-ja namreč določa, da mora biti zapisnik pripravljen v osmih dneh po seji, ta rok pa poteče 2. 9., so sporočili.

Ob tem so dodali, da so zapisnik pripravili in ga dostavili nadzornikom, ki ga bodo v prihodnjih dneh potrdili in ga poslali komisiji. Tej so poslali tudi magnetogramski zapis seje, pri čemer so priznali, da druge točke seje, vezane na izbiro predsednika uprave, po soglasni odločitvi članov nadzornega sveta niso snemali. To je v skladu s poslovnikom o delu nadzornega sveta, ki v 22. členu predvideva, da se potek celotne seje ali njen del snema, so še zapisali.

Ključni del manjka
KPK je namreč od Luke Koper zahteval zvočni zapis seje, na kateri so ustoličili Gašparja Mišiča, a ga ni dobil, ker ta ne obstaja, je za Radio Slovenija poročal Matej Rodela. Nadzorniki so potrdili, da seje niso snemali in da temu nihče izmed devetih nadzornikov ni nasprotoval. Pri tem gre za kršitev poslovnika in po mnenju člana upravnega odbora Združenja nadzornikov Janija Sorška za hudo kršitev obveznosti članov nadzornega sveta.
Po neuradnih informacijah naj bi bila skupščina Luke Koper, ki jo je zahtevala Slovenska odškodninska družba, sklicana za 7. oktober. Sod namreč želi zamenjati kar šest predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, kar pomeni, da bi občina Koper ostala brez svojega člana, pišejo Primorske novice.

Med predlaganimi člani je tudi celotna uprava Soda. To naj bi bila začasna rešitev, namenjena odpoklicu nekdanjega državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča z vrha Luke. Nadzorniki so ga za vodjo Luke izbrali v ponedeljek, mandat bo nastopil 7. septembra, pogodbe pa še ni podpisal. Nadzorni svet pod vodstvom Dina Klobasa je ob Mišičevem imenovanju sicer sprejel sklep, da bo sledil Mišičevim izjavam in v pogodbo vnesel določilo, da "lahko Mišiča odpokličejo iz katerega koli razloga" ter "brez odpravnine in odškodnine". Ali bodo to uresničili, bo znano prihodnji teden, še navaja primorski časopis.